Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Najveći bugarski...

Bugarska: Najveći bugarski trgovac električnom energijom pred bankrotom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najveći trgovac električnom energijom u Bugarskoj, Grand Energy Distribution, povezan sa Hristom Kovačkim, u avgustu je prestao da ispunjava svoje ugovore, vredne oko 100 miliona evra. Ukoliko kompanija ode u stečaj doći će do ozbiljnih pomeranja na bugarskom tržištu električne energije.

Visoke cene električne energije na berzi i generalno neizvesna situacija u sektoru uticali su na najvećeg trgovca električnom energijom u Bugarskoj – Grand Energy Distribution, čiji su prihodi u 2020. godini iznosili blizu 759 miliona leva (oko 388,6 evra), a u ovoj godini se očekivalo preko milijardu leva (512 miliona evra).

Međutim, tri kompanije, od kojih su dve strani trgovci električnom energijom, zatražile su od gradskog suda u Sofiji da Grand Energy Distribution proglasi nesolventost. Slučaj je otvoren 4. oktobra, a prvo ročište je održano 3. novembra. Sud imenovao veštaka za izradu ekonomske ekspertize i prikupljaju se dodatni podaci.

U međuvremenu, od 18. novembra Grand Energy Distribution ima novog vlasnika, ali se i dalje povezuje sa grupom biznismena Hrista Kovačkog.

Poslednji veliki bankrot trgovca električnom energijom u Bugarskoj dogodio se krajem 2017. godine, kada je Future Energy, u to vreme potencijalni kupac imovine ČEZ-a u Bugarskoj, jednostavno prestao sa radom, ostavljajući svoje kupce na cedilu. 

Sada, ako Grand Energy Distribution bankrotira, to neće biti toliko iznenađenje i potrošači će imati vremena da potpišu ugovore sa drugim trgovcima. Međutim, eventualni izlazak najvećeg igrača sa tržišta izazvaće potrese i preraspodelu udela u sektoru.

Stečaj Grand Energy Distribution zatražili su bugarski ogranak švajcarskog Alpiq-a, grčki Elpedison Power Generation i Dila EOOD. Kako prenosi Kapital, razlog za to su neispunjeni ugovori vredni preko 100 miliona evra, koji se odnose na fjučers transakcije za snabdevanje električnom energijom.

Grand Energy Distribution je na leto započeo proces promene vlasništva, podnošenjem zahteva Komisiji za zaštitu konkurencije. Istovremeno, kompanija je prestala da izvršava svoje ugorne obaveze.

Čak i ako Grand Energy bankrotira, u vlasništvu grupe Kovačkog ostaće drugi trgovci električnom energijom, kao što su European Trade of Energy i Hydro Power Utilities.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Udeo solarnih elektrana u prenosnoj mreži povećan za 115% u 2024.

Učešće fotonaponskih solarnih postrojenja u mreži za prenos električne energije u Bugarskoj povećano je za 115% u periodu od 1. januara do 19. maja 2024. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje je u utorak objavio operater...

Bugarska: ICGB je pokrenuo obavezujuću fazu za proširenje kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska

Operator gasovoda između Grčke Bugarske, ICGB, pokrenuo je obavezujuću fazu tržišnog testiranja za proširenje kapaciteta gasovoda sa 3 na 5 milijardi kubnih metara godišnje. U saradnji sa operatorima sistema za prenos prirodnog gasa, ICGB je objavio obaveštenja za obavezujuću fazu...

Bugarska: Bulgartransgaz izabrao izvođače radova za proširenje Vertikalnog gasnog koridora

Bugarski operator sistema za prenos gasa Bulgartransgaz uspešno je završio najvažniju javnu nabavku u vezi sa implementacijom projekta Vertikalnog gasnog koridora, saopštila je kompanija. Ova nabavka obuhvata prostorno planiranje, investiciono projektovanje, nabavku neophodnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!