Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Najveći bugarski...

Bugarska: Najveći bugarski trgovac električnom energijom pred bankrotom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najveći trgovac električnom energijom u Bugarskoj, Grand Energy Distribution, povezan sa Hristom Kovačkim, u avgustu je prestao da ispunjava svoje ugovore, vredne oko 100 miliona evra. Ukoliko kompanija ode u stečaj doći će do ozbiljnih pomeranja na bugarskom tržištu električne energije.

Visoke cene električne energije na berzi i generalno neizvesna situacija u sektoru uticali su na najvećeg trgovca električnom energijom u Bugarskoj – Grand Energy Distribution, čiji su prihodi u 2020. godini iznosili blizu 759 miliona leva (oko 388,6 evra), a u ovoj godini se očekivalo preko milijardu leva (512 miliona evra).

Međutim, tri kompanije, od kojih su dve strani trgovci električnom energijom, zatražile su od gradskog suda u Sofiji da Grand Energy Distribution proglasi nesolventost. Slučaj je otvoren 4. oktobra, a prvo ročište je održano 3. novembra. Sud imenovao veštaka za izradu ekonomske ekspertize i prikupljaju se dodatni podaci.

U međuvremenu, od 18. novembra Grand Energy Distribution ima novog vlasnika, ali se i dalje povezuje sa grupom biznismena Hrista Kovačkog.

Poslednji veliki bankrot trgovca električnom energijom u Bugarskoj dogodio se krajem 2017. godine, kada je Future Energy, u to vreme potencijalni kupac imovine ČEZ-a u Bugarskoj, jednostavno prestao sa radom, ostavljajući svoje kupce na cedilu. 

Sada, ako Grand Energy Distribution bankrotira, to neće biti toliko iznenađenje i potrošači će imati vremena da potpišu ugovore sa drugim trgovcima. Međutim, eventualni izlazak najvećeg igrača sa tržišta izazvaće potrese i preraspodelu udela u sektoru.

Stečaj Grand Energy Distribution zatražili su bugarski ogranak švajcarskog Alpiq-a, grčki Elpedison Power Generation i Dila EOOD. Kako prenosi Kapital, razlog za to su neispunjeni ugovori vredni preko 100 miliona evra, koji se odnose na fjučers transakcije za snabdevanje električnom energijom.

Grand Energy Distribution je na leto započeo proces promene vlasništva, podnošenjem zahteva Komisiji za zaštitu konkurencije. Istovremeno, kompanija je prestala da izvršava svoje ugorne obaveze.

Čak i ako Grand Energy bankrotira, u vlasništvu grupe Kovačkog ostaće drugi trgovci električnom energijom, kao što su European Trade of Energy i Hydro Power Utilities.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!