Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Visoka...

Crna Gora: Visoka cena električne energije gasi KAP

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Uprava crnogorskog Kombinata aluminijuma (KAP) najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena električne energije od 1. januara, kada ističe postojeći ugovor o snabdevanju sa Elektroprivredom, saznaju Vijesti.

KAP trenutno plaća električnu energiju po cini od 45 evra po MWh, plus PDV, dok je poslednjih meseci cena na međunarodnim berzama dostigla 250 evra po MWh, zbog gasne i energetske krize na čitavom evropskom kontinentu. Elektroprivreda (EPCG) nije spremna da trpi gubitke, jer i sama nabavlja deo električne energije iz uvoza, zbog čega je KAP-u dala ponudu za narednu godinu od 183 evra za MWh, koju KAP ne može da izdrži.

Iz Uniproma, koji je od avgusta nakon prestanka stečaja postao vlasnik KAP-a,  potvrdili su za Vijesti da neće moći da posluju sa novim cenama električne energije, i da će u tim uslovima ugasiti kompaniju, čime će 500 ljudi ostati bez posla.

„Postojeći ugovor s EPCG ističe krajem godine, a dogovora o nastavku saradnje nije bilo jer, između ostalog, nije ispunjen osnovni uslov a to je kategorizacija Uniprom KAP-a u kategoriju direktnih potrošača uz utvrđivanje cene koja bi važila za Uniprom KAP. Dobili smo nacrt ugovora da od prvog januara plaćamo cenu tako što će se prvog februara uzeti prosečna cena zvaničnog izveštaja za BAND profil sa HUPX DAM (Day Ahed market) – Mađarske berze za januar i na to odobriti popust od 15 odsto kod urednog plaćanja, što bi na današnji dan iznosilo, prema ceni na berzi, 183,48 evra po MWh. Po postojećem ugovoru, ostali potrošači iz naše kategorije i mi plaćamo 45 evra plus PDV. Na primer, Železnička infrastruktura plaća višu tarifu – dnevnu 55 a noćnu 37 evra, što je otprilike ista cena”, naveo je Uniprom.

Promene na tržištu

EPCG obrazlaže da je ovaj predlog usledio „zbog izmenjenih okolnosti na trzištu”.

„Naravno, nisu nam stavili do znanja koliko je cena za Železnicu ili Železaru, a ista smo kategorija. Ne želimo da pristanemo na takvu diskriminaciju zbog čega i počinjemo sa pripremama za zatvaranje tri fabrike – Elektrolize, Anoda i Livnice i to posle 50 godina rada, što istovremeno znači i otpuštanje 500 radnika ”, naveli su iz Uniproma.

Uniprom je preuzeo upravljanje proizvodnjom KAP-a u julu 2014. godine, godinu dana nakon uvođenja stečaja. Oni navode da su od tada do utorka, 29. novembra, EPCG-u za struju redovno isplatili 125,7 miliona evra. Redovno su plaćali tarife i drugim državnim energetskim kompanijama – Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) 4,7 miliona i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) 15,9 miliona evra.

„Sada bi prema ponuđenoj ceni trošak električne energije za proizvodnju jedne tone aluminijuma iznosio 3.100 dolara, dok je prodajna cena tone aluminijuma 2.930 dolara. A kao inputi, pored električne energije, dodaju se i neophodni: glinica, koks, smol, aluminijum hlorid, radne snaga, amortizacija, remont ćelija, rezervni delovi… KAP nema uslova za dalji rad, pa će doći do obustave proizvodnje i njegovog zatvaranja posle 50 godina rada u momentu najveće cene primarnog aluminijuma na berzi u zadnjih 10 godina“, navodi KAP, dodajući da će Crna Gora ostati bez 300 miliona dolara izvoza, plaćanja poreza, carina, PDV-a. Istovremeno će se ugroziti 200 manjih firmi koje su poslovale sa KAP-om, kao i državne kompanije Montecargo i Luka Bar.

MER: EPCG posluje po tržišnim principima

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), koje je resorno za praćenje industrije, naveli su da ne mogu da utiču na cene struje, kao i da EPCG posluje po tržišnim principima i da ima pravo i slobodu da cenu svoje robe ugovara samostalno.

EPCG: Uvozimo struju po većim cenama od one koju naplaćujemo KAP-u

Iz EPCG su za Vijesti objasnili da nisu obavešteni da je uprava Uniproma dala upustvo radnicima da počnu sa pripremama za gašenje ćelija Elektrolize.

Menadžment EPCG je, u skladu sa zakonskim obavezama i ranijom praksom, prosledio više puta pozivno pismo upravi Uniproma sa ciljem definisanja novog ugovora, jer tekući ističe do kraja 2021. godine. Do sada nije stigao zvaničan odgovor na poziv, navodi EPCG.

Prema važećem ugovoru za ovu godinu, EPCG je isporučivala Unipromu električnu energiju po ceni od 45 evra po MWh.

„Sredinom godine ove godine došlo je do drastičnog poremećaja na tržištu električne energije gde su se cene kretale i do 400 evra po MWh, dok je trenutna cena oko 250 evra po MWh, dakle nekoliko puta veća od isporučene Unipromu. Prosečna cena po kojoj je EPCG uvozila električnu energiju za prethodnih jedanaest meseci 2021. godine je 92 evra po MWh. EPCG je u prethodnom period od 11 meseci isporučila Unipromu 526.424 MWh električne energije i po ovom osnovu prihodovala oko 23,7 miliona evra, a ako to uporedimo sa ostvarenim cenama na HUPX berzi, isporučena električna energija bi iznosila 53,4 miliona evra. I pored ove činjenice, EPCG je svoje ugovorne obaveze za 2021. godinu ispoštovala, kako sa cenom, tako i sa sigurnom isporukom tražene količine energije”, naveli su iz EPCG.

Izvor: Vijesti.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Crna Gora treba da uskladi investicije u hidroenergiju sa pravilima EU

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!