Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: IBEX priprema...

Bugarska: IBEX priprema platformu za dugoročne PPA

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarska energetska berza IBEX priprema se da lansira dva nova proizvoda u 2023. godini – platforme za aukcije garancija porekla i za dugoročne ugovore o kupovini električne energije (PPA), rekao je direktor IBEX Konstantin Konstantinov na konferenciji Energy and Power u organizaciji portala Kapital.

On je rekao da će u idućem kvartalu IBEX imati zvanične informacije o ovom pitanju za proizvođače, s jedne strane, i trgovce i potrošače, s druge strane. Proces uspostavlja platforme za aukcije garancija porekla je u poodmakloj fazi i pokretanje se očekuje tokom ove godine.

Kada su u pitanju PPA, ovi ugovori o snabdevanju električnom energijom se zaključujue na rok sedam, 10, 12, 15 ili čak 20 godina, po fiksnoj ceni za čitav period. Na ovaj način kompanije dobijaju ne samo stabilnu cenu, već i realnu ekonomsku korist, jer bi zbog povećanja troškova za emisiju CO2, cene električne energije mogle ostati visoke.

Proizvođači koji nude električnu energiju putem ovakvih ugovora jesu novi kapaciteti na obnovljive izvore energije. Oni su mogu sebi da priušte fiksnu cenu tokom dužeg perioda, a istovremeno ona je mnogo konkurentnija u poređenju sa berzanskim cenama.

Iako za Bugarsku ne postoje zvanični podaci jer do sada sklopljene samo jedan PPA ugovor, procenjuje se da bi prosečna cena PPA mogla da iznosi od 65 do 90 evra po MWh. Poređenja radi, i pored pada, cene na berzama se trenutno kreću oko 150 evra po MWh.

PPA takođe pružaju priliku klijentima i investitorima da demonstriju jasnu posvećenost zaštiti životne sredine i održivom razvoju, čime ispunjavaju regulatorne zahteve, unapređuji ESG (Environmental, Social and Governance) rejting kompanije ili generišu dodatne finansijske i marketinške prednosti.

U Bugarskoj, telekomunikacioni operater A1 je zaključio privatni dugoročni ugovor o kupoprodaji električne energije po fiksnoj ceni na period od 10 godina.

Interesovanje za PPA i dalje raste, posebno iz privatnog sektora, a Evropska komisija planira da dodatno podstiče zaključivanje takvih ugovora. Kao deo paketa RePowerEU, EK želi ne samo da ukloni sve administrativne barijere za zaključivanje PPA, već i da promoviše njihov značaj.

Takođe, IBEX ima zakonsku obavezu da organizuje tržište garancija porekla. U pitanju su sertifikati o zelenoj energiji koje kompanije mogu da kupe kako bi ispunile svoje ESG ciljeve. Garancije porekla postaju popularno sredstvo za promociju proizvodnje i potrošnje energije iz OIE uz garantovanje njenog porekla.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: ČEZ Grupa postaje EVRYO Grupa

ČEZ Grupa u Rumuniji najavila je proces rebrendiranja putem kojeg će promeniti ime u EVRYIO Grupu. Novi identitet „ističe posvećenost grupe zelenoj budućnosti i stavlja dobrobit ljudi, zajednica i cele planete u centar svih aktivnosti", saopštila je kompanija. U Rumuniji smo...

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM dostigla 63,4 evra/MWh u martu

Obim trgovine na dan unapred tržištu Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) dostigao je 2.476.457 MWh u martu 2024. godine, što je 5% više u odnosu na prethodni mesec. Prosečan dnevni volumen iznosio je 79.885,7 MWh. Obim trgovine u martu 2024. bio...

Bugarska: Proizvodnja električne energije dostigla 10 TWh u 2024.

  Proizvodnja električne energije u Bugarskoj u periodu od 1. januara do 31. marta 2024. smanjena je za 17 odsto u odnosu na 2023. godinu, na 10,14 TWh, pokazuju podaci koje je objavio operator prenosnog sistema električne energije ESO. U istom periodu, potrošnja...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!