Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Eurohold kompletirao...

Bugarska: Eurohold kompletirao kupovinu bugarske imovine ČEZ-a u za 335 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Finansijska i osiguravajuća grupa Eurohold Bugarska saopštila je u utorak da je završila akviziciju lokalnog poslovanja češke energetske grupe ČEZ za 335 miliona evra.

Grupa je preko svoje podružnice u stopostotnom vlasništvu, Eastern European Electric company, preuzela 67% udela u elektroprivrednoj kompaniji ČEZ Distribucija Bugarska i snabdevaču električnom energijom ČEZ Elektro Bugarska, kao i 100% akcija licenciranog trgovca električnom energijom ČEZ Trade Bugarska, kompanije za IT usluge ČEZ ICT Bugarska, solarnog parka Free Energy Project Orešec, termoelektrane na biomasu Bara grupa i ČEZ Bugarska, navodi kupac u e-poruci.

„Ova akvizicija podružnica ČEZ Grupe prekretnica je u razvoju ne samo naše kompanije, već i bugarske privrede. Osigurala je priliv od preko 500 miliona evra u bugarsku ekonomiju ako procenimo ukupnu vrednost ugovora, uključujući cenu transakcije, predstojeću obaveznu tendersku ponudu manjinskim akcionarima u dve preuzete kompanije i investicioni program ČEZ-a u Bugarskoj“, rekao je u izjavi Assen Christov, predsednik Nadzornog odbora Eurohold Bugarska.

Nakon uspešne integracije podružnica ČEZ-a u Bugarskoj, Eurohold će težiti da podrži aktuelni i budući investicioni program ČEZ-a u Bugarskoj, fokusirajući se na korisničku podršku, modernizaciju i održavanje mreže, inovacije, tehnologije i digitalizaciju, kao i obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, dodao je Christov.

Eurohold će zadržati najveći deo postojećeg menadžerskog tima ČEZ Bugarska, kako bi obezbedio stručnost i iskustvo stečeno tokom godina, istovremeno pozivajući nove članove da se pridruže bordu, navodi se u saopštenju.

„Nakon akvizicije i integracije imovine ČEZ Grupe, Eurohold će više nego udvostručiti broj kupaca koje opslužuje na preko 7 miliona i zaposliće više od 6.000 ljudi u 11 zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, saopštila je grupa.

Očekuje se da će ukupna imovina i kombinovani prihod kompanije premašiti 1,5 milijardi evra, dok bi EBITDA trebala dostići oko 120 miliona evra godišnje. Prema strategiji razvoja, Eurohold očekuje da će do 2025. godine ostvariti prihod i EBITDA od skoro 2 milijarde evra, odnosno 200 miliona evra godišnje, saopštila je kompanija.

Ranije ovog meseca, Eurohold Bugarska je nakon javne ponude novih akcija prikupio preko 157 miliona leva (80,3 miliona evra), obezbeđujući potrebna sredstva za kupovinu podružnica ČEZ Grupe u Bugarskoj.

Eurohold je obezbedio za 24% više od 65 miliona evra potrebnih za finasiranje kupovine, saopštila je grupa tom prilikom.

Izvor: seenews.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!