Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Bugarski Solarpro,...

Region: Bugarski Solarpro, francuski GreenYellow udružuju se za izgradnju fotonaponskih postrojenja u Istočnoj Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarska grupa za solarnu energiju Solarpro Holding i kompanija za proizvodnju decentralizovanih solarnih fotonaponskih postrojenja GreenYellow, sa sedištem u Francuskoj, ušle su u strateško partnerstvo za ko-investiranje u velike solarne elektrane za vlastitu potrošnju u Istočnoj Evropi, saopštile su dve kompanije.

Prvi zajednički projekat biće PV elektrana snage 4 MWp, razvijena za bugarske operacije belgijskog proizvođača sode bikarbone Solvay, navode Solarpro i GreenYellow u zajedničkom saopštenju.

Očekuje se da će PV postrojenje godišnje proizvoditi 5.300 MWh zelene energije.

Gradiće se na industrijskoj parceli bugarske kompanije Provadsol, jedinice kompanije Solvay Sodi, sa sedištem u bugarskom gradu Devnya.

Postrojenje će raditi na osnovu sporazuma „Solar as a Service“ (SaaS). GreenYellow je vodeći investitor, dok će Solarpro graditi i upravljati imovinom, navodi se u saopštenju.

„PVPP za sopstvenu potrošnju i SaaS su najatraktivniji deo energetske tranzicije. Već smo uspešno završili slične projekte sa drugim komercijalnim i industrijskim grupama u regionu“, rekao je generalni direktor kompanije Konstantin Nenov.

„Partnerstvo sa GreenYellow će ojačati sve potrebne resurse – ljudski kapital, tehničko iskustvo i finansiranje kako bi se u bliskoj budućnosti postiglo najmanje 100 MWp u Istočnoj Evropi“, dodao je.

Prema Nenovu, rast cena na energetskim tržištima pojačao je interes za SaaS i dugoročne ugovore o kupovini električne energije (PPA) za zelenu energiju od strane industrijskih partnera Solarproa u Evropi. Partnerstvo sa kompanijom GreenYellow omogućiće Solarprou da odmah odgovori na ovaj zahtev, dodao je on.

„Ovim strateškim partnerstvom sa Solarproom, GreenYellow nastavlja svoju međunarodnu ekspanziju, u skladu sa svojim snažnim ambicijama za rast. Zahvaljujući ovom partnerstvu, težimo razvoju 100 MWp instalisanog kapaciteta do 2025. godine“, izjavio je Otmane Hajji, izvršni direktor kompanije GreenYellow.

Prošlog meseca, vlada Severne Makedonije potpisala je ugovor sa Solarpro Holdingom za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 MW na mestu starog rudnika u Oslomeju, u okviru javno-privatnog partnerstva sa državnom elektroprivrednom kompanijom ESM.

Solarpro Holding je jedna od vodećih platformi za čistu energiju u Istočnoj Evropi, gde nudi čitav niz usluga povezanih sa obnovljivom energijom, uključujući ulaganja u proizvodna postrojenja, razvoj projekata i građevinske usluge, upravljanje i održavanje, balansiranje i trgovinu, skladištenje energije td. Kao generalni izvođač radova i pružalac usluga izgradnje u sektoru solarne energije, grupa Solarpro je globalni igrač sa projektima od nekoliko gigavata instalisanog PV kapaciteta i preko 1 GWp u fazi izgradnje. Zapošljava preko 1.000 radnika.

GreenYellow, sa sedištem u Parizu, specijalizovan je za decentralizovanu proizvodnju solarnih fotonaponskih sistema, projekte energetske efikasnosti i energetske usluge. Kompanija posluje u 16 ​​zemalja i ima više od 500 zaposlenih.

Do 31. marta 2021. godine, GreenYellow je razvio 355 MWp fotonaponskih kapaciteta, od čega je 184 MWp u delimičnom ili punom vlasništvu, gotovo 2.600 sporazuma o energetskoj efikasnosti, koji predstavljaju godišnji obim od 855 GWh, od čega je 511 GWh u delimičnom ili u punom vlasništvu, i upravlja sa više od 2,9 TWh energije za svoje klijente.

Izvor: seenews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!