Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Bulgargaz razmatra...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu korist imati ceo region.

Bulgartransgas trenutno ima udeo od 20 odsto u plutajućem LNG terminalu južno od grada Aleksandrupolisa, na Egejskom moru. Terminal se još gradi i planirano je da počne da radi početkom 2024. godine.

Vladimir Malinov je na 23. Svetskom LNG samitu u Atini, koji je okupio predstavnike svetskih gasnih kompanija, rekao da LNG ima ključni značaj i da se očekuje da će njegov udeo u energetskom miksu rasti, saopštio je Bulgarstransgas, a prenosi agencija BTA.

Na skupu su američki ambasador u Grčkoj Džordž Cunic i Malinov potvrdili da je ploveća jedinica za regasifikaciju tečnog gasa (FSRU) napustila brodogradilište u Singapuru i da bi sredinom decembra trebalo da stigne u Aleksadrupolis.

Malinov je rekao da operateri koji upravljaju takozvanim Vertikalnim gasnim koridorom koji vodi od juga, iz Grčke, ka severnoj Evropi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, rade na postepenom jačanju njegoviih kapaciteta kako bi izašli u susret povećanim potrebama.

„Povezivanje gasovodnih mreža Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske i obezbeđivanje tehničkih mogućnosti za dvosmerni transport prirodnog gasa omogućiće da transport dodatnih količina LNG bude uvećan na najefikasniji način“, rekao je Malinov.

On je, kako je prenela kompanija, rekao i da bi krajem 2024. godine trebalo d bude završeno proširenje kapaciteta podzemnog skladište gasa kod bugarskog sela Čiren, severno od Sofije, kako bi ono moglo da zadovolji potrebe tržišta.

Mediji su ranije preneli da bi dnevni kapacitet utiskivanja gasa u skladište Čiren nakon rekostrukcije trebalo da bude povećan sa sadašnjih 3,62 miliona kubnih metara na osam miliona kubnih metara, a ekstrakcije sa 3,82 miliona kubnih metara, na deset miliona kubnih metara.

„Sinergija projekta Vertikalnog gasnog koridora, terminala u Aleksandrupolisu i proširenja skladišta Čiren stvoriće neophodne uslove za isporuku većih kolićina LNG ne samo za grčko i bugarsko tržište, nego i za ceo region, uključujući Srbiju, Severnu Makedoniju i Moldaviju“, rekao je Malinov, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Počeo remont NIS-ove rafinerije

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da će Rafinerija nafte u Pančevu (RNP) od sutra do 17. aprila obustaviti rad zbog planskog remonta, ali napominje da će tržište biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima...

Srbija: Sve se vrti oko gasa – i kad ga ima i kad ga nema

Za mene su neke druge teme od ključnog značaja.“ Ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 20. februara u emisiji „Takovska 10“ kolegi Zoranu Stanojeviću odgovorio na pitanje šta je sa Pokretom za narod i državu. Gledaoci RTS-a zatim su...

Bugarska NE Kozloduj će preći na nuklearno gorivo kompanije Westinghouse

Bugarska nuklearna elektrana Kozloduj 5 dobila je dozvolu za fazni prelazak na nuklearno gorivo koje proizvodi kompanija Westinghouse Electric u Švedskoj, izjavio je direktor NEК-a Valentin Nikolov. On je za Bugarski nacionalni radio rekao da ne postoji opasnost od prekida...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!