Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Bugarska traži...

Bugarska: Bugarska traži da se Iran priključi gasovodu Nabuko

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

PredlogIranu da se priključi projektu Nabuko iznet je tokom nedavnog susreta bugarskog premijera Bojka Borisova i iranskog ambasadora u Bugarskoj Abdolaha Noruzija.

Poziv je usledio nakon prošlonedeljne izjave iranskog predsednika Hasana Rouhanija da Bugarska ima potencijal da pomogne Iranu da dobije pristup drugim evropskim zemljama, posebno u pogledu prenosa električne energije.

„Bugarska ima superioran geografski položaj u jugoistočnoj Evropi i može predstavljati most između Irana i Evrope u svim oblastima, uključujući transfer energije“, rekao je Rouhani prošle nedelje na sastanku sa novim bugarskim ambasadorom u Teheranu Kristom Polendakovim.

Prošlog meseca, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Javad Zarif najavio je spremnost Teherana da isporučuje gas evropskim zemljama.

„Iran rame uz rame sa Rusijom ima sve potrebne reusrse da obezbedi gas za Evropu“, izjavio je Zarif na konferenciji za novinare 13.aprila.

U međuvremenu, iranski ministar spoljnih poslova je izjavio da njegova zemlja nema ambicije da zameni ili bude rival Rusiji kao izvozniku gasa. „Teheran je pouzdan partner i ovo pitanje razumeju Kina, Indija, Pakistan i Turska, koje koriste iranski gas“.

Iran koji posle Rusije ima najveće svetske rezerve gasa, ulaže napore da poveća proizvodnju gasa i privuče domaće i strane investicije, posebno u gasnom polju južni Pars.

Azerbejdžan je prva zemlja koja je pozvala Iran da se pridruži projektu Trans-anadolijskog gasovoda (TANAP), nekoliko dana nakon što su Iran i svetske sile postigle dogovor u Lozani prošlog meseca.

Nabuko je predloženi gasovod koji bi trebao da spoji Erzurum u Turskoj i austrijski Baumgarten, sa ciljem da smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Projekat Nabuko je prvi put predložen 2002. godine a 2009. potpisani su međuvladini sporazumi između Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije. Projekat je stavljen na čekanje, s obzirom da se Azerbejdžan kao glavni izvor gasa za gasovod, opredelio za TANAP, dok su pojedine evropske države izabrale Južni tok.

Iran je predložen kao mogući izvor gasa, ali je u tom trenutku ovaj plan bio neprihvatljiv. Razlog su međunarodne sankcije uvedene Iranu zbog nuklearnog programa zemlje.

TANAP je gasovod koji povezuje Azerbejdžan i Evropu, preko Gruzije i Turske. U pitanju je centralni deo Južnog gasnog koridora, koji će kroz Južno-kavkazski gasovod (SCP), TANAP i Trans-jadranski gasovod (TAP) povezati ogromno gasno polje Šah Deniz u Azerbejdažnu i Evropu.

Ovaj projekat je od strateškog značaja za Azerbejdžan i Tursku. Gasovod će omogućiti Azerbejdžanu da po prvi put izvozi gas u Evropu i ojačati ulogu Turske kao regionalnog energetskog čvorišta.

Izgradnja gasovoda zvanično je počela u martu 2015.a projekat bi trebao biti završen 2018.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!