Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna i Hercegovina:...

Bosna i Hercegovina: FBiH zaustavila projekat termoelektrane na ugalj Tuzla 7

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Federacije BiH je odbila predlog kineskog konzorcijuma, izvođača na projektu termoelektrane na ugalj Tuzla 7, da opremu isporuči drugi podizvođač. Pre toga je Savet za državnu pomoć BiH preinačio raniju odluku i proglasio državnu pomoć nezakonitom. General Electric je još pre godinu dana otkazao ugovor za turbinu.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić kazao je da je entitetska vlada zvanično podržala državnu Elektroprivredu BiH – EPBiH i da nije prihvatila alternativnog podizvođača za projekat izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla. „Pravni tim sa međunarodnom reputacijom“ će predložiti dalje korake u vezi s ovim poduhvatom, prema njegovim rečima.

Odluka će biti prosleđena Parlamentu Federacije BiH, a konzorcijumu kineskih kompanija Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute će biti ponuđeno da nastavi realizaciju ugovora pod uslovima pod kojim je 2014. potpisan, dodao je Džindić.

Entitetska vlada je zadužila EPBiH da zatraži raskid ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) ukoliko izvođač ne bude mogao da nastavi da ispunjava obaveze. Blok 7 je projektovan na 450 megavata.

Tuzla 7 u ćorsokaku već godinu dana

Konzorcijum je zadužen da nabavi kotao, turbinu i generator. General Electric je još pre godinu dana otkazao ugovor, a ubrzo zatim najavio napuštanje tržišta proizvodnje električne energije iz uglja. Skoro u istom trenutku, Kina se obavezala da više neće finansirati takve projekte u inostranstvu.

Savet za državnu pomoć BiH proglasio državnu pomoć dodeljenu projektu Tuzla 7 nezakonitom

Samo nekoliko dana pre vladinog poteza, Savet za državnu pomoć BiH je preinačio raniju odluku i proglasio državnu pomoć dodeljenu projektu Tuzla 7 nezakonitom.

Denis Žiško iz Aarhus centra istakao je da energetski sektor zemlje sada mora da napravi zaokret i da dekarbonizaciju shvati ozbiljno. „Naši donosioci odluka moraju da ubrzaju uvođenje energije iz održivih i obnovljivih izvora i da se tome zaista posvete – više nemamo vremena za gubljenje na zagađujuće i skupe projekte“, istakao je.

Do brisanja projekta preostaju samo formalnosti

Vlada je prihvatila zaključke konsultanata i EPBiH da predloženi podizvođači ne zadovoljavaju uslove iz tenderske dokumentacije.

„Donošenje ove odluke je oduzelo previše vremena, ali ona je veoma dobrodošla. Završetak nesrećne sage Tuzla 7 je sada stvar formalnosti, a Bosna i Hercegovina konačno može da se okrene energetskom planiranju koje ima smisla iz ugla životne sredine i isplativosti“, izjavila je Pippa Gallop iz organizacije CEE Bankwatch, koja prati finansiranje klimatski nepovoljnih projekata.

Izgradnja bloka Kostolac B3 i rekonstrukcija TE Pljevlja, koje su u toku, mogle biti poslednji takvi projekti na Zapadnom Balkanu

Na celom Zapadnom Balkanu je od projekata termoelektrana na ugalj u izgradnji samo Kostolac B3 u Srbiji. Niz drugih je otkazan ili suspendovan, mada se neki u poslednje vreme izvlače iz naftalina. Zasad još ima izgleda za rekonstrukciju nekoliko blokova na Kosovu, u Srbiji i BiH, a Crna Gora je ozvaničila početak radova na obnavljanju svoje jedine takve termoelektrane, u Pljevljima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ove nedelje da ne veruje da će projekat Ugljevik 3 biti sproveden. Njegova opaska je zabeležena neposredno nakon što je Centar za životnu sredinu iz Banjaluke saopštio da je tužio njegovo ministarstvo jer je mimo propisa i sporazuma sa Sekretarijatom Energetske zajednice izdalo ekološku dozvolu.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: Struja poskupljuje za 10% od 1. avgusta

Na sednici Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) odobren je predlog Elektroprivrede BiH kojim će cena električne energije biti povećana za 10 posto. Kako je potvrdio generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić struja će poskupeti od 1. avgusta ove godine. Prema predlogu povećanje cene...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!