Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Nesporazum Vlade...

BiH: Nesporazum Vlade i Elektroprivrede o poskupljenju struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Premijer Federacije i uprava Elektroprivrede BiH različito tumače sporazum koji su postigli sa sindikatima rudara.

Premijer Federacije i uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine različito tumače sporazum koji su jučer postigli sa sindikatima rudara, a kojim se preciziraju mjere za modernizaciju rudnika.

U Elektroprivredi navode kako je dogovoreno da se novac za rudnike osigura poskupljenjem struje, dok u Vladi kažu da to neće biti potrebno. Procjena premijera je da se do novca može doći uštedama.

Za pregovaračkim stolom sjedile su tri strane, premijer, sindikati rudara i direktor Elektroprivrede. Na sporazum su svi stavili potpis, a sada ga različito tumače. U Elektroprivredi tvrde da on podrazumijeva poskupljenje struje. U Vladi kažu drugačije.

„Ne govori se o povećanju cijene struje, nego da se osigura iz kilovata struje u fond koji bi onda bio korišten za tri stvari“, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

„Ja duboko vjerujem da ćemo mi donoseći plan ušteda u ova tri organa, sakupiti 50 miliona maraka i da nam neće trebati poskupljenje struje. Ali ono ovdje stoji kao mogućnost“ navodi Novalić.

„Bilo je govora o određenim uštedama i mi smo svi spremni naravno na uštede, ali bojim se da sve ono što se može uraditi uštedama će biti nedostatno da ovo što je dogovoreno se i ostvari. Ili neko želi da izigra ono što je jučer dogovoreno“, kazao je Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Do sada je u rudnike uloženo 100 miliona eura

Za direktora Elektroprivrede, ključna je odredba fening po kilovat satu. To, kaže, podrazumijeva fening od nove cijene struje. Do sada su, dodaje, u razvoj rudnika uložili oko 100 miliona eura.

Zašto se ne vide efekti, po njemu trebaju provjeriti istražni organi. Sindikat zaposlenih u Elektroprivredi najavljuje štrajk upozorenja zbog saopćenja Vlade da će uštede biti napravljene smanjenjem koeficijenata plata u tom preduzeću.

Podsjećaju da su se već u korist rudnika odrekli potraživanja većih od 100 miliona eura.

„Radnici Elektroprivrede neće još jednom plaćati ceh neznanja, nestručnosti, nesposobnosti, tamo nekakvih talova, ako hoćete na kraju, korupcije i krađa ni za kog“, kazao je Omer Sikira iz sindikata radnika Elektroprivrede BiH

Sukob politike u energetskom sektoru

Profesor rudarstva Edin Delić potpisani sporazum vidi kao poraz politike koja se vodi u energetskom sektoru.

„Biću slobodan reći da primarni uzrok njihov nije nedostatak novca, nego pogrešna organizacija, pogrešno ustrojstvo, pogrešan način vođenja, generalno od Elektroprivrede. Mislim da ovo niti je dovoljno, niti je adekvatno da riješi suštinske probleme u rudarstvu Bosne i Hercegovine“ rekao je profesor rudarstva, Edin Delić.

S druge strane, federalni premijer sporazum tumači i kao priliku da Vlada na direktan način uđe u rudnike, jer, kaže, simbioza sa Elektroprivredom nije dala rezultat. Najavljuje i da će na jesen menadžment pojedinih rudnika morati da se mijenja.

„O sporazumu koji je postignut, Vlada Federacije mogla bi raspravljati već do kraja ove nedelje, kaže premijer. Ipak, on na snagu neće stupiti sve dok ne dobije podršku i federalnog parlamenta. Prvi novembar zacrtan je kao datum do kada bi Parlament o njemu trebalo da raspravlja, a isti datum i sindikati su zacrtali kao svoj krajnji rok. Kažu,ukoliko do tada sporazum ne počne da se primenjuje i ukoliko im do tada novac ne bude na raspolaganju, stupaju u generalni štrajk“, javlja repoterka Al Jazeere, Nataša Krstin.

Izvor: Al Jazeera

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!