Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeAzerbejdžan, Nabuko i...

Azerbejdžan, Nabuko i gasna (ne)saradnja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Azerbejdžan podržava evropski projekt izgradnje gasovoda “Nabuko”, ali samo uz uslov da se uzmu u obzir uzajamni interesi, izjavio je danas predsednik Azerbejdžana Alham Alijev.

“Pre svega, treba da budu osigurani komercijalni interesi, da bude osigurana pravična cena”, rekao je Alijev za televizijski kanal “Rusija 24”.

On je ukazao da je mnogo pitanja povezano sa finansiranjem tog projekta i tranzitom azerbejdžanskog gasa gasovodom “Nabuko”, prenela je agencija Itar-Tas.

Ističući da je nemoguće napuniti “Nabuko” samo azerbejdžanskim gasnim resursima, Alijev je ocenio da će biti “neohodno privlačiti gas iz centralne Azije”.

“Postoji veoma mnogo nejasnoća i istovremeno veoma mnogo pitanja koja zahtevaju rešenje”, rekao je Alijev.

On je podsetio da su početkom ove godine Evropska unija i Azerbejdžan potpisali deklaraciju o Južnom transportnom koridoru i da je osnovana radna grupa , u okviru koje su počele konsultacije.

Tu, kako je rekao, nije reč samo o “Nabuku”, već “bar o još dve varijante koje se sada aktivno razmatraju. Ako pregovori budu uspešni i ako budu poštovani svi interesi strana učesnica, mi ćemo, naravno, biti zainteresovani da izađemo na još neko tržište gasa, ali će to sve zavisiti od toga kako će proteći pregovori i koliko će biti uzeti u obzir interesi Azerbejdžana”, rekao je Alijev.

Po njegovom mišljenju, sadašnji obimi isporuka gasa u Evropu u budućnosti neće biti dovoljni, što je i uzrok zainteresovanosti Evropljana za dopunske izvore.

Zbog toga, kako je rekao, Evropu u njenoj zainteresovanosti za gasne resurse Azerbejdžana i centralne Azije “u velikoj meri pokreće pragmatizam, a ne politički motivi”.

Lider Azerbejdžana se založio za koordinaciju napora i zajednički rad proizvođača i potrošača gasa i, gde je neophodno, tranzitnih zemalja “kako se pitanja gasne saradnje ne bi pretvorila u pitanja nezdrave konkurencije i nekakve konfrontacije”.

Alijev je ukazao da će u 2011. u Azerbejdžanu biti proizvedeno 28 milijardi kubnih metara gasa , od čega će na domaćem tržištu biti utrošeno 10-11 milijardi kubika.

On je takođe rekao da bi u najbližoj perspektivi, pri dodatnim investicijama od 20 milijardi dolara, Azerbejdžan mogao da poveća proizvodnju gasa za još 15 milijardi kubnih metara.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

JIE: Region ima potencijal da dostigne energetsku neutralnost do 2050.

Kina je 2023. godine instalirala više solarnih panela nego što su SAD to uradile u celoj svojoj istoriji - pričamo o 217 gigavata solarne i 76 energije na pogon vetra. Zapravo, Kina je instalirala više solarnih panela nego što je...

Srbija: Da li će pasti cene struje za privredu?

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 evra po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu. Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije. Ta cena važi do 30....

Zapadni Balkan: Potrebno je brzo ukljčivanje regiona u sistem trgovine emisijama

Veće investicije i brzo uključivanje Zapadnog Balkana u sistem EU za trgovinu emisijama jedini je efikasan način za izbacivanje uglja iz energetskog sektora u regionu, ocenio je briselski Centar za evropske političke studije. Sadašnja politika EU, koja kombinuje Mehanizam za prekogranično...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!