Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeJapan: Proglašen najviši...

Japan: Proglašen najviši stepen nuklearne opasnosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Japanske vlasti proglasile su danas najviši, sedmi, stepen nuklearne opasnosti, objavivši svoju odluku na japanskoj nacionalnoj televiziji NHK. Ovakva odluka donesena je, ističu japanski funkcioneri, nakon merenja stepena radijacije u oštećenoj nuklearki Fukušima koji je u jednom trenutku iznosio 10.000 terabequerela na sat, prenosi BBC.

Stepen radijacije smanjen je nakon nekoliko sati na manje od jednog terabequrela na sat, ali mere predostrožnosti ostale su na najvišem nivou, prenosi Večernji list.

Ovo je drugi put u istoriji da se proglašava sedmi stepen nuklearne opasnosti, a prvi put je to učinjeno 1986. godine nakon katastrofe u Černobilu. Predstavnici japanskog Tokyo Electric Power Co (Tepco), izjavili su kako curenje radijacije iz oštećenog reaktora nuklearke Fukušima i dalje nije u potpunosti zaustavljeno te ukoliko to ne uspiju činiti u skoro vreme nivo radijacije mogao biti zabrinjavajuće visok.

Iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost (Nisa), poručuju kako je sedmi stepen opasnosti od radijacije proglašen iz razloga što se radijacija i dalje širi i to vazduhom, preko povrća, pitke vode i mora.

– Moramo ipak naglasiti kako je količina radijacije koja je izmerena u Fukushimi tek 10 posto onoga što je izmereno u Černobilu, dodao je Minoru Oogoda iz NISA-e.

Izvor energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!