Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeAgencija za energetiku...

Agencija za energetiku Republike Srbije dodelilo licence za proizvodnju električne i toplotne energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Privredno društvo „Termoelektrane Nikola Tesla“ Obrenovac juče je dobilo licencu za proizvodnju električne energije u elektranama ukupne instalisane snage preko jedan megavat, kao i licencu za proizvodnju toplotne energije u termoelektranama-toplanama (kombinovanim procesima proizvodnje) instalisane snage veće od jednog megavata. Na prigodnoj svečanosti u Agenciji za energetiku Republike Srbije u Beogradu nosiocima je licence uručio predsednik Saveta agencije Ljubo Maćić, a u ime PD TENT primio ih je zamenik direktora Đorđi Biljanovski.

Po Pravilniku  Ministarstva rudarstva i energetike, licenca se izdaje na period od 10 godina, a najvažniji kriterijumi za dodelu su pozitivni izveštaji Inspekcije za zaštitu životne sredine i zaštitu od požara, Elektroenergetske inspekcije i Inspekcije za sudove pod pritiskom. Podjednako bitni su i kriterijumi ekonomsko-finansijskog karaktera, kao i obaveze koje firma treba da ispuni u vezi sa uslovima rada i opremom zaposlenih.

– Ovim činom dobili smo potvrdu uspešnog rada u protekle četiri decenije, a naročito u poslednjih desetak godina kada smo, uz velika ulaganja,uspeli da ispunimo zahteve svih nadležnih ministarstava i inspekcijskih službi i sve zakonske obaveze koje je bilo potrebno ispoštovati da bi se dobile ove licence. To praktično znači da ćemo, kada dođe do otvaranja tržišta, biti u mogućnosti da proizvedenu električnu energiju plasiramo i na inostranom tržištu, odnosno da svoj proizvod prodajemo ne samo po odredbama Agencije i Vlade, već prema uslovima medjunarodnog tržišta. Kao uspešna firma, očekujemo da će to doneti dodatne pogodnosti za naše poslovanje i da ćemo uspeti da ostvarimo profit za svoju kompaniju, naveo je Đorđi Biljanovski, zamenik direktora PD TENT.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti uručenja, Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku poželeo je nosiocima licenci da ih u narednih deset godina što uspešnije koriste i dodao:

– Poručio bih PD TENT i TE-KO „Kostolac“ da se, kada svoje   kapacitete budu  proširili novim blokovima, ponovo obrate Agenciji, kako bi dobili proširenje licenci.

Agencija za energetiku Republike Srbije juče je dodelila ukupno sedam licenci, a osim PD TENT i PD TE-KO „Kostolac“ dobili su ih i Skladište prirodnog gasa Banatski Dvor i Kompanija Transnafta.

Izvor Tent.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!