Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeVenecuela suspendovala nuklearni...

Venecuela suspendovala nuklearni program, Francuska vrši bezbednosnu proveru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Venecuela je privremeno obustavila razvoj svog nuklearnog programa nakon katastrofe u nuklearnom kompleksu u Japanu, izjavio je danas predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Čaves je rekao da događaji u Japanu, koji je u petak pogodio zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale, a zatim i cunami, ukazuju da su opasnosti povezane sa nuklernom energijom veoma velike, javio je Rojters.

“Za sada, naredio sam da se zamrznu planovi koje razvijamo za mirnodopski nuklearni program”, kazao je predsednik Venecuele tokom sastanka sa kineskim investitorima koji je emitovala državna televizija.

“Ne sumnjam da će opasnost od nuklearne katastrofe u Japanu značajno promeniti planove za razvoj nuklearne energije u svetu”, istakao je Čaves.

Venecuela je u oktobru prošle godine potpisala ugovor sa Rusijom o izgradnji prve nuklearne elektrane na svojoj teritoriji snage 4.000 megavati.

Francuska vrši bezbednosnu proveru svojih nuklearki

Francuski premijer Fransoa Fijon naredio je danas bezbednosnu proveru svih 58 nuklearnih reaktora i 19 nuklearnih centrala u Francuskoj, nakon eksplozija, požara i povećane radijacije u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima posle zemljotresa i cunamija.

Fijon je rekao da Francuska treba da utvrdi kolika je otpornost njenih nuklearki prema zemljotresima i poplavama i da uz pomoć te informacije “pojača bezbednost” nuklearnih reaktora.

Francuski premijer smatra da je “apsurdno” reći da će eksplozije u japanskoj nuklearnoj centrali “osuditi” nuklearnu energiju.
Francuska je proporcionalno najveći svetski korisnik nuklearne energije sa 58 reaktora i 19 nuklearnih centrala koji obezbeđuju 75 odsto potreba zemlje, prenose agencije.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!