Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUN: Obnovljivi izvori...

UN: Obnovljivi izvori mogli bi zadovoljiti 80 posto potreba

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Zemlje članice UN-a juče su oobrile izveštaj Ujedinjenih nacija koje predviđa da bi obnovljivi izvori energije poput solarne energije, vetra ili vode mogli zadovoljiti gotovo 80 posto svetskih potreba do 2050., što bi igralo značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, UN-ov međuvladin panel o klimatskim promenama upozorio je vlade da moraju učiniti više kako bi podstakle politiku koja integriše obnovljive izvore u postojeće energetske mreže i promoviše njihove koristi u smanjenju zagađenja.

Studija uglavnom odgovara nacrtu koji su izradili naučnici, ali ekološka grupa Greenpeace tvrdi da su neki zaključci razvodnjeni nakon protivljenja važne članice OPEC-a Saudijske Arabije i Brazila.

Izveštaj međuvladinog panela UN za klimatske promene takođe je navelo da bi prelaz na čište energente pomogao smanjivanju emisije stakleničkih gasova koji se okrivljuju za klimatske promene, uključujući hranu, sušu, toplinske udare i porast nivoa mora.

“Gotovo 80 posto svetske energije moglo bi poticati iz obnovljivih izvora do polovine stoleća ako ga bude pratila dobra politika”, navodi se u izjavi objavljenoj nakon što su delegati vlada odobrili posebni izveštaj na razgovorima u Abu Dabiju.

U 2008. proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavljala je oko 12,9 posto ukupne proizvodnje u svetu. 

Izvor seebiz.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!