Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeUlaganje u ekologiju-...

Ulaganje u ekologiju- NIS-ov priroritet

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Do 2015. godine NIS-ovim strateškim ciljevima predviđeno je da zaštita životne sredine bude u potpunosti usaglašena sa evropskim standardima.

Racionalno korišćenje prirodnih resursa, ekološka zaštita kroz smanjenje negativnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu, priroteti su Naftne industrije Srbije i u ovoj godini. I to tim pre, što zadaci kompanije i njene poslovne aktivnosti nose određeni rizik po okruženje zbog čega NIS mora biti odgovorna kompanija i u ovom domenu.

Politika upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i zaštite na radu doneta pre dve godine nastavlja da se primenjuje i u tekućoj godini i to kroz dugoročno regulisane ciljeve u oblasti ekologije.

Definisanje dugoročnih ciljeva usklađeno je sa nacionalnim strategijama u oblasti zaštite životne sredine, kao i strategijom NIS-a u oblasti upravljanja zaštitom životne sredine, koje se poklapaju sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja, obavezama Kjoto protokola (izrada katastra gasova sa efektom staklene bašte), programom prelaza određenih postrojenja na obnovljive izvore energije, korišćenjem najboljih raspoloživih tehnologija.

Ovakva politika upravljanja unutar kompanije već daje vidljive rezultate, a među najvažnijim su kapitalna ulaganja u ekologiju prošle godine od oko 35 miliona evra, koja će u 2012. biti tri puta veća.

Do kraja ove godine NIS bi trebalo da završi modernizaciju rafinerijskih postrojenja u koje je uloženo više od 500 miliona evra, kako bi 2013.godine izašli na tržište sa visokokvalitetnim derivatima koji po svim standardima odgovoraju EU.

Među prioritetima je redovna obuka zaposlenih u oblasti zaštite na radu i boljeg korišćenja kolektivnih i ličnih zaštitnih sredstava i opreme u procesu rada.

Prioritet NIS-a i u ovoj godini biće veoma značajna investiciona ulaganja i suštinsko poboljšanje stanja životne sredine, kako sa pozicije uticaja proizvodnje na životnu sredinu, tako i sa pozicije proizvodnje goriva koji zadovoljavaju zahteve evropskih standarda kvaliteta i ekološke zahteve.

Do 2015. Godine NIS-ovim strateškim ciljevima predviđeno je potpuno usaglašavanje sa evropskim i nacionalnim principima zaštite životne sredine, unapređenje tehnologija i proizvoda u cilju smanjenja emisija štetnih gasova, izgradnja novih postrojenja u skladu sa evropskim ekološkim normama.

U realizaciju ovih ciljeva, NIS će do 2015. uložiti skoro 400 miliona evra što je 6,5 puta više od sredstava koja su kupoprodajnim ugovorom planirana za zaštitu životne sredine.

Pored ekoloških projekata, NIS će investirati i u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, kao i u modernizaciju benzinskih stanica i projekte energetske efikasnosti koji posredno utiču na poboljšanje životne sredine. Prve benzijske pumpe s poptuno novim vizuelnim identiteom, u tri boje, već su otvorene.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!