Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeUbrzana priprema studije...

Ubrzana priprema studije izvodljivosti projekta “Južni tok”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednik upravnog odbora “Gasproma” Aleksej Miler i generalni direktor državnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović su, razmatrajući tok realizacije zajedničkih projekata izgradnje gasovoda “Južni tok” i podzemnog skladišta gasa “Banatski Dvor”, ukazali na progres u pripremi studije izvodljivosti kopnenih deonica gasovoda u evropskim zemljama.

Studije izvodljivosti gasovoda završile su osim Srbije, i Slovenija, Austrija, Hrvatska i Rumunija, ističe se u saopštenju ruskog holdinga.

Za potrebe realizacije kopnenog dela projekta, Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom. Ranije je saopšteno da će opšta studija izvodljivosti “Južnog toka” biti gotova do leta, kada će se objaviti i kapitalni troškovi projekta.

U okviru održanih pregovora u Moskvi, Miler i Bajatović su razmotrili i pitanje produženja ugovora o isprukama ruskog gasa Srbiji, naglašavajući da će dalji razvoj rusko-srpske saradnje na sektoru gasa biti baziran na uzajamno korisnoj osnovi i podrazumevati dugoročne strateške interese obe strane.

“Gasprom” je prošle godine Srbiji isporučio 1,76 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, podseća ruska agencija RIA Novosti.

Projekat “Južni tok” Rusija realizuje u cilju diversifikacije maršruta isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima i predviđa izgrađu gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope.

Kako se pretpostavlja, gasovod “Južni tok” će se sastojati od četiri linije kapaciteta 15,57 milijardi kubnih metara godišnje svaka.

Prva linija gasovoda bi trebalo da se pusti u rad do 30. decembra 2015. godine, a dalje se planira puštanje u rad po jedne linije godišnje, s tim što je postizanje punog kapaciteta od 63 milijardi kubnih metara predviđeno za 2018. godinu.

Vrednost izgradnje podvodne deonice gasovoda od ruske kompresorske stanice “Raspadskaja” do bugarske obale iznosiće orjentaciono oko 15,5 milijardi evra.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!