Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

U rudarstvo će biti uloženo tri milijarde evra do 2020.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

U rudarstvo Srbije do 2020. godine treba da bude investirano više od tri milijarde evra, a planirano je da broj zaposlenih u tom sektoru bude povećan na oko 30.000, izjavio je u ponedeljak državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević.

Nacrtom zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno je da naknada za eksploataciju mineralnih sirovina bude povećana i da iznosi do sedam odsto, a visina tog iznosa će zavisiti od značaja te mineralne sirovine za Srbiju, rekao je Dragosavljević, predstavljajući nacrt tog zakona u Privrednoj komori Srbije.

Novim zakonskim rešenjem planirano je da se sredstva iz tih naknada namenski troše za razvoj infrastrukture i kvaliteta života lokalnih zajednica u kojima se sirovine eksploatišu, rekao je Dragosavljević i naglasio da je sadašnji iznos naknade za eksploataciju mineralnih sirovina od tri odsto među najnižima u Evropi.

On je najavio da će rudarskim kompanijama u Srbiji vrlo brzo biti na raspolaganju niz lokacija za istraživanje i eksploataciju i da će dozvole za istraživanja izgubiti preduzeća koja ih već poseduju ali to pravo ne koriste.

Kompanije koje ne vrše istraživanja, a imaju dozvolu za to, dobiće dodatni rok, rekao je on, naglasivši da će se pooštriti uslovi za neodgovorne firme, kako bi se omogućilo onima koje zaista žele da se bave tim poslom, da to i čine.

Prema rečima Dragosavljevića, dugoročni cilj razvoja rudarske industrije Srbije je da se poveća učešće rudarske industrije Srbije u bruto domaćem proizvodu sa sadašnjih dva na više od pet odsto do 2020.

Planirano je da do tada bude povećan i obim proizvodnja sa 80 na 120 miliona tona i da prihod rudarske industrije poraste sa 1,2 milijarde evra godišnje na 2,3 milijarde evra, a prihod sa vezanim industrijskim granama sa tri dostigne šest milijardi evra godišnje.

Novi zakon će, kao javni interes, definisati mineralne sirovine koje su od značaja za razvoj Srbije, što će doprineti privlačenju investitora da ulažu u srpsko rudarstvo, koje mora da bude respektabilnija privredna grana kod nas, rekao je Dragosavljević.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima se završava danas, a osim u Beogradu javne rasprave su održane i u Boru i u Kolubari.

Dragosavljević je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije do kraja ovog meseca usvojiti predlog tog zakona , koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini do kraja oktobra.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!