Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

U rudarstvo će biti uloženo tri milijarde evra do 2020.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

U rudarstvo Srbije do 2020. godine treba da bude investirano više od tri milijarde evra, a planirano je da broj zaposlenih u tom sektoru bude povećan na oko 30.000, izjavio je u ponedeljak državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević.

Nacrtom zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno je da naknada za eksploataciju mineralnih sirovina bude povećana i da iznosi do sedam odsto, a visina tog iznosa će zavisiti od značaja te mineralne sirovine za Srbiju, rekao je Dragosavljević, predstavljajući nacrt tog zakona u Privrednoj komori Srbije.

Novim zakonskim rešenjem planirano je da se sredstva iz tih naknada namenski troše za razvoj infrastrukture i kvaliteta života lokalnih zajednica u kojima se sirovine eksploatišu, rekao je Dragosavljević i naglasio da je sadašnji iznos naknade za eksploataciju mineralnih sirovina od tri odsto među najnižima u Evropi.

On je najavio da će rudarskim kompanijama u Srbiji vrlo brzo biti na raspolaganju niz lokacija za istraživanje i eksploataciju i da će dozvole za istraživanja izgubiti preduzeća koja ih već poseduju ali to pravo ne koriste.

Kompanije koje ne vrše istraživanja, a imaju dozvolu za to, dobiće dodatni rok, rekao je on, naglasivši da će se pooštriti uslovi za neodgovorne firme, kako bi se omogućilo onima koje zaista žele da se bave tim poslom, da to i čine.

Prema rečima Dragosavljevića, dugoročni cilj razvoja rudarske industrije Srbije je da se poveća učešće rudarske industrije Srbije u bruto domaćem proizvodu sa sadašnjih dva na više od pet odsto do 2020.

Planirano je da do tada bude povećan i obim proizvodnja sa 80 na 120 miliona tona i da prihod rudarske industrije poraste sa 1,2 milijarde evra godišnje na 2,3 milijarde evra, a prihod sa vezanim industrijskim granama sa tri dostigne šest milijardi evra godišnje.

Novi zakon će, kao javni interes, definisati mineralne sirovine koje su od značaja za razvoj Srbije, što će doprineti privlačenju investitora da ulažu u srpsko rudarstvo, koje mora da bude respektabilnija privredna grana kod nas, rekao je Dragosavljević.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima se završava danas, a osim u Beogradu javne rasprave su održane i u Boru i u Kolubari.

Dragosavljević je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije do kraja ovog meseca usvojiti predlog tog zakona , koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini do kraja oktobra.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!