Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaTrifunović: Svi elektroenergetski...

Trifunović: Svi elektroenergetski sistemi biće stabilni

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pomoćnik ministra za energetiku Dejan Trifunović izjavio je danas da će svi elektroenergetski sistemi u Srbiji biti stabilni u predstojećoj zimskoj sezoni i ocenio da našoj zemlji i dalje nedostaju kapaciteti za proizvodnju električne energije, pogotovo iz obnovljivih izvora.

Na okruglom stolu o investicijama u energetski sektor, Trifunović je rekao da postoji realna mogućnost da će domaćinstva u predstojećoj zimskoj sezoni više koristiti električnu energiju za grejanje i dogrevanje stanova, ali da će elekroenergetski sistem biti stabilan, zahvaljujući već obavljenim pripremama.

Ističući da niska cena struje otežava veći priliv investicija u domaću energetiku, on je podsetio da više od 20 godina u Srbiji nema investicija u nove energetske objekte, a jedan od razloga za to je jeftina elektična energija u zemlji.

Trifunović je najavio da će krajem godine biti pripremljeni predlozi za korekciju “fid in” tarifa, po kojima Elektroprivreda Srbije (EPS) otkupljuje električnu energiju iz obnovljivih izvora, tako da će cena struje proizvedena iz solarne i energije vetra biti snižene, a iz geotermalnih izvora biće povećana.

Vlada Srbije je 2010. donela Uredbu o “fid – in” tarifama, prema kojoj EPS otkupljuje struju proizvedenu iz solarne energije po 23 evrocenta po kilovatu, iz energije vetra po 9,5 evrocenta, a iz geotermalnih izvora 7,5 evroecenta za kilovat, dok je prosečna cena struje za domaćinstva u Srbiji oko četiri evrocenta po kilovatu.

Sekretar udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović naveo je da Srbija ima 32 ugovora za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Takođe, na teritoriji Republike postoji 58 toplana za daljinsko grejanje koje su tehnološki zastarele, beleže stalne gubitke u poslovanju i za njihov oporavak u poslovnom smislu izlaz je u javno-privatnom partnestvu i u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Predsednik američke kompanije “Kontinental vind partners US” Mark Kerndal rekao je da ta kompanija ulaže oko 300 miliona evra u izgradnju vetroparka u Kovinu, u kojem će u prvoj fazi biti instalisana snaga elektrane od oko 171 megavat, a u drugoj fazi 129 megavata – ukupno 300 megavata.

Najavljujući da izgradnja počinje u junu 2013, dok bi radovi trebalo da budu završeni u narednih 18 meseci, Krendal se požalio da je mnogo vremena potrošeno da bi kompanija dobila razne dozvole od nadležnih institucija.

Generalni direktor Energoprojekt Holdinga Vladimir Milovanović naglasio je da Srbija mora da ulaže u energetski sektor da bi mogla da obezbedi održivi razvoj privrede i dodao da investicije u energetski sektor mogu biti zamajac privrede za izlazak iz krize.

Milovanović je izjavio da je Energoprojekt pri kraju remontnih radova na Termoelektrani Kostolac B2, koja bi trebalo da bude puštena u rad od 9. decembra, napominjući da je vrednost radova 46 miliona dolara i da je ta ponuda Energoprojekta bila za 24 odsto niža od ponuda konkurencije na tenderu za izvođenje radova.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!