Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeTermoelektrana „Kostolac" beleži...

Termoelektrana „Kostolac” beleži rast prihoda

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Preduzeće Termoelektrane i kopovi „Kostolac” ostvarilo je prošle godine prihod od oko 190 miliona evra, a ove godine planira da premaši 200 miliona, rekao je juče za Press direktor Dragan Jovanović. On kaže da je od 2006. ova firma krenula u smanjenje svih mogućih troškova, a ostvarila bi prihod čak i da cena struje u Srbiji nije povećana!

EPS je 2006. godine napravio eksperimentalni projekat u privrednom društvu „Kostolac” i prvi put objedinio proizvodnju struje i uglja u jedno društvo. Ovaj eksperiment pokazao se uspešnim, jer je „Kostolac” jedna od retkih kompanija u sistemu EPS-a koje beleže konstantan rast prihoda.

– Prvo smo smanjili količinu uglja koji se troši za proizvodnju jednog kilovata, a smanjili smo potrošnju struje samih postrojenja. Uveli smo i kompjuterske sisteme kako bi menadžment svaki dan pratio koliki su troškovi poslovanja – objašnjava Jovanović, koji je juče najavio i prvu fazu adaptacije bloka B2 TE „Kostolac B”.

Preduzeće Termoelektrane I kopovi “Kostolac” u 2014. će početi da gradi novi blok u Termoelektrani-toplani (TE-TO) “Kostolac B” u mestu Drmno, najavio je bivši ministar energetike Srbije Petar Skundrić.

Na konferenciji za novinare precizirano je da će to biti treći blok u termoeletrano u Drmno, a ukupno peti u kostolačkim
termoelektranama.

Kako je istaknuto, najznačajniji projekat započet 2010. godine je revitalizacija bloka B2 u TE “Kostolac B” čijim će završetkom to postrojenje prvi put od izgradnje 80-ih godina prošlog veka dostići projektovanu nominalnu snagu.

Škundrić izjavio je da se sledeće godine nastavljaju radovi na “bloku 2”, dok će kapitalni remont “bloka 1” biti obavljen
2013.godine.

“Tokom obavljanja kapitalnog remonta pristupiće se studijama i projektima za izgradnju novog bloka od 2014.godine u sklopu paket aranžmana sa kineskom kompanijom Cmek (CMEC) uz finansijsku podršku Eksim kineske banke pod najpovoljnijim finansijskim uslovima”, rekao je on.

TE KO “Kostolac” je ugovornim sporazumom sa kineskom kompanijom Cmek prošle godine definisala poslove koji bi trebalo da se realizuju iz međudržavnog ugovora o kreditu između Kine i Srbije.

Prva faza koja je definisana ugovornim sporazumom odnosi se na rekonstrukciju blokova B1 i B2 u termoelektrani B sa rekonstrukcijom elektrofiltera, izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju luke i rekonstrukciju pruge do elektrane. Rok za realizaciju ovih poslova je do 2014.godine.

Druga faza od 2014.godine predviđa izgradnju novog bloka u termoelektrani B i proširenje površinskog kopa u Drmnu na 12 miliona tona godišnje. Ugovor o odobravanju kredita sa kineske strane očekuje se u prvoj polovini ove godine.

Izvor pressonline.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!