Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeŠtedljive sijalice opasne...

Štedljive sijalice opasne po zdravlje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemački naučnici izneli su šokantno upozorenje da su štedljive sijalice kancerogene. Osim Nemaca, na štetnost sijalica koje bi uskoro trebalo potpuno da zamene klasične upozorili su i izraelski, i stručnjaci iz još nekih zemalja, a sa njima se slažu i sagovornici Pressa iz Srbije.

Obične sijalice bi do kraja naredne godine trebalo da budu izbačene sa tržišta EU, a njih će zameniti štedljive. Međutim, stručnjaci berlinske laboratorije „Alab” otkrili su da ove sijalice, kada su upaljene, ispuštaju kancerogene hemikalije fenol, naftalen i stiren. Ovo otkriće uzbunilo je i ostale stručnjake u Nemačkoj koji su upozorili na oprez.

– Oko tih sijalica se stvara električni oblak i ne bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorima, a definitivno ne blizu glave – upozorio je Andreas Kirhner iz Federacije nemačkih inženjera.

Svetlosna prevara

Pored Nemaca u priču oko štetnosti štedljivih sijalica uključili su se i izraelski istraživači sa Univerziteta u Haifi, koji kažu da ove sijalice mogu da izazovu rak dojke, ako se dugo koriste, jer emituju svetlo slično dnevnom, a to ometa proizvodnju korisnog hormona melatonina u organizmu.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Slobodan Tošović potvrđuje za Press da su fenol, naftalen i stiren izazivači raka i najveći zagađivači u zatvorenom prostoru!

– Mi nismo obavljali ispitivanja šta ispuštaju te sijalice, ali, ako je nemačko istraživanje tačno onda treba obratiti posebnu pažnju. Ove materije su toksične samo u velikim količinama, ali su zato hemikalije koje iniciraju početak raka. Kada su u pitanju kancerogene materije, onda je preporuka da ih u zatvorenom prostoru ima minimalno ili da ih nema uopšte, jer one mogu da deluju na pluća, jetru, srce… – objašnjava Tošović.

Inženjer Marija Veličković iz firme „De lumine”, koja se bavi osvetljenjem, kaže da je velika mana ovih sijalica i to što sadrže olovo i živu, koji su veoma opasni za životnu okolinu.

– U Srbiji reciklaža ovih sijalica nije regulisana. Jer, kada pregori ta sijalica, pitanje je da li je treba baciti u običan otpad – kaže ona.

S druge strane, Sekretar za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović kaže da mu nije jasno gde bi štetni elementi mogli da cure.

– Jedino ako postoji nešto u plastici koja se nalazi na sijalicama. Inače, ove sijalice daju pet puta jače osvetljenje od običnih i traju pet puta duže – objašnjava on.

Prepoznavanje po ceni

Za pravljenje obične sijalice potrebno je samo pet elemenata, koji nisu toksični i laki su za reciklažu, dok je za proizvodnju štedljivih sijalica potrebno čak 16 elemenata, od kojih je većina otrovna.

Izvor pressonline.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!