Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaStrujne "smicalice" za...

Strujne “smicalice” za siromašne

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najsiromašniji građani će moći da dobijaju besplatne energente samo ako “zavrnu“ ventile na svojim radijatorima, isključe TA peći i ne kuvaju baš svaki dan.

Naime, prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, svi koji potroše dva ili dva i po puta više kilovata nego što im država daje – ostaju bez njih.

Većina će tako biti primorana da, ili potpuno smanji svoju potrošnju, ili da se “oprosti“ od povlastica.

Prema podacima Agencije za energetiku, prosečno domaćinstvo u našoj zemlji za mesec dana potroši oko 450 kilovata struje.

“Građani Srbije ukupno potroše 14,5 milijardi kilovat-časova električne energije za jedan mesec. Prosečna potrošnja još je veća u velikim gradovima, pa tako domaćinstva u Beogradu “dobace“ u proseku do 500 kilovat-časova”, kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Zbog povećanja interesovanja kupaca za izmirenje dugovanja za električnu energiju, EPS je odlučila da akciju “Bez kamate, na rate“ produži do 25. aprila.

Uredba Ministarstva energetike, koja bi trebalo da štiti siromašne građane, daje tročlanoj porodici 160 kilovata besplatno. Ipak, njihovo brojilo ne sme da otkuca više od 400 kilovata za mesec dana, ili će izgubiti beneficije. Ako potroše između 320 i 400 kilovata – država im ukida polovinu besplatne električne energije.

“Građani koji premaše dozvoljenu potrošnju 2,5 puta, ne gube trajno pravo na besplatne energente, već samo za mesec u kome su napravili veći raču od dozvoljenog”, kažu iz Ministarstva energetike.

“Oni već narednog meseca mogu ponovo da dobiju kilovate od države, ako im potrošnja bude manja od predviđenog limita”.

Tako, domaćinstva sa jednim članom, ako hoće da iskoriste besplatne energente, ne smeju da potroše mesečno više od 300 kilovata. Dvočlane i tročlane porodice imaju pravo na limit do 400, a one sa četiri i pet članova – 500 kilovata. Familije sa šest i više ukućana od države dobijaju beneficije, samo ako im brojilo ne izmeri više od 625 kilovata.

Uredba, pak, ne predviđa da građani koji potroše manje od propisane električne energije koja se deli besplatno – ne mogu da „prebace“ ove kilovate u sledeći mesec ili da dobiju novac.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!