Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaStrujanja u EPS-u

Strujanja u EPS-u

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ako ne uzme kredit, EPS neće moći da izmiruje obaveze, kaže v. d. generalnog direktora Aleksandar Obradović, ali dodaje da zeleno svetlo za tu odluku mora da da Upravni odbor. Nikada u istoriji EPS-a nije dignut kredit od 300 miliona evra, odgovara predsednik UO Aca Marković. Ministarka Zorana Mihajlović traži da se problemi reše.

EPS ne može da bankrotira, ali uskoro neće moći da izmiruje obaveze ako ne uzme kredit, rekao je u emisiji Oko ekonomije v. d. generalnog direktora tog preduzeća Aleksandar Obradović. On, međutim, kaže da tu odluku mora da odobri Upravni odbor, koji odbija da se sastane.

Obradović navodi da je, kada je stupio na dužnost, zatekao katastrofalnu ekonomsku situaciju.

“Obavestio sam Vladu i ona je veoma brzo reagovala. Šesnaestog novembra donet je zaključak Vlade gde je veoma jasno i eksplicitno rečeno šta EPS treba da uradi. Između ostalog, rečeno je da EPS mora da pređe iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, da se uvede novi način upravljanja ‘takozvana korporativizacija’, i da bi EPS morao da poštuje Zakon o energetici na taj način što će osnovati jednog snabdevača i jednog operatora distributivnog sistema. To su sva preduzeća koja mi moramo da imamo da bismo ispoštovali novi zakon”, objašnjava Obradović.

Prvi čovek EPS-a kaže da to preduzeće ne može da bankrotira i uverava da je sigurnost snabdevanja električnom energijom zagarantovana. Međutim, upozorava da je minus 50 milijardi dinara, pa firma uskoro neće moći da izmiruje obaveze prema dobavljačima, zaposlenima i državi.

“Ja vidim da ću već od marta imati problema sa plaćanjima i da bih predupredio te probleme zamolio sam Upravni odbor da se kreditno zadužim”, navodi Obradović i dodaje da Upravni odbor treba da potvrdi zahtev za odobravanje kredita.

Međutim, kako navodi, srž problema je, jer se ne zakazuje sednica Upravnog odbora na kojoj bi se to razmatralo.

Predsednik UO Aca Marković kaže da nikada u istoriji EPS-a nije dignut kredit od 300 miliona evra. Zahtev za uzimanje kredita od 300 miliona evra imali smo na sednici od 1. februara 2013. godine i većina članova Upravnog odbora nije dala saglasnost da se izvrši zaduživanje za 300 miliona evra”.

“Postoji prostor da se problemi reše, ali prvo u kući moramo da napravimo strategiju, pa kad to uradimo, onda moramo da sednemo sa ljudima iz Vlade i da vidimo šta su unutrašnje rezerve, šta možemo da reprogramiramo od dugova, da vidimo šta dalje”, ističe Marković.

Upravljačko nerazumevanje

Aleksandar Obradović kaže da je u idili koja je postojala između bivšeg generalnog direktora i sadašnjeg Upravnog odbora EPS dobio minus od 50 milijardi dinara.

Kaže da između njega i Upravnog odbora nema političkog nerazumevanja, već upravljačkog. “U nadležnosti Upravnog odbora je da osnuje zavisna privredna preduzeća za snabdevanje i za operatore distributivnog sistema. Problem je u upravljanju, direktorima zavisnih privrednih društava koja posluju u okviru sistema EPS-a. Ja nisam šef direktno, oni odgovaraju Upravnom odboru”, navodi Obradović.

Urednica Balkan magazina Jelica Putniković kaže da primer EPS-a pokazuje da energetski sistem Srbije nije sređen.

EPS je, pogotovu od kada je prodat NIS, služio Vladi Srbije za kupovinu socijalnog mira, navodi Putnikovićeva. Navodi i da u poslovanju EPS-a ima mnogo više politike nego ranije.

Na pitanje da li unutar EPS-a ima prostora da se smanje troškovi, Aleksandar Obradović ponavlja da mu to ne dozvoljava način upravljanja. “Svako zavisno privredno društvo ima svoje račune u bankama, kontroliše svoje finansijske tokove, a njih je 12”.

Jelica Putniković pribojava se da je cela situacija sa EPS-om, zarpravo, uvod u prodaju.

“Ne sme se dozvoliti da se EPS sutra privatizuje zato što je došao na neke grane gde ćemo reći: ‘Pa, bolje je da imamo stranog gazdu'”, navodi Putnikovićeva, dok Obradović kaže da među svim političkom stranama postoji kompromis i da o privatizaciji nema govora.

Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje struje, Obradović kaže da uopšte ne može da se krene u taj proces. “Da bi se to desilo, EPS mora da osnuje zavisno preduzeće koje se zove ‘EPS snabdevanje d. o. o.’. Upravni odbor blokira tog snabdevača. On ne može da dobije licencu za javno snabdevanje i onda je možda pitanje Upravnom odboru da možda nije strategija da se mi uopšte i ne bavimo snabdevanjem električnom energijom”, kaže Obradović.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!