Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaOtpis kamata na...

Otpis kamata na dugovanja za struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Država otpisuje kamate na dugove za struju potrošačima, najavljuje ministarka energetike Zorana Mihajlović i poziva poslovodstvo EPS-a da reši probleme.

Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugovanja za struju građana i privrede, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima, to podrazumeva i obavezu dužnika da sa EPS-om dogovore otplatu duga na rate i istovremeno redovno plaćaju tekuće obaveze.

“Odluka važi za sve”, naglasila je Mihajlovićeva u izjavi novinarima posle prve radionice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta.

Kako je dodala, predviđeno je i da kao krajnja mera onima koji ne poštuju dogovor bude isključena struja. “Moramo da zavedemo red jer se često dešava da solventna preduzeća ne plaćaju struju. To više ne može da se dešava”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala da se često događa da su kamate veće od samog iznosa duga i da svi koji mogu da plate struju to moraju da rade, a da će socijalno ugroženi biti zaštićeni.

Ona je dodala da je odluka o otpisu kamata na dugovanja za struju doneta na jučerašnjoj sednici Vlade i da bi sledeće nedelje trebalo da je potvrdi Upravni odbor EPS-a, i zatim da se primenjuje.

Ukupna dugovanja građana i privrede za struju su oko 120 milijardi dinara, i po pola duguju privreda i stanovništvo. U tom iznosu dugovanja starija od 60 dana su 80 milijardi dinara, a veliki deo tog iznosa čine kamate.

Poziv EPS-u da reši probleme

Ministarka je rekla da je uputila pismo generalnom direktoru EPS-a i predsedniku Upravnog odbora te kompanije u kojem traži da reše probleme u tom javnom preduzeću.

“Ako poslovodstvo i Upravni odbor nisu u stanju da to urade, onda će država i ja kao ministar tražiti odgovornost i upotrebiti sva zakonska sredstva da se odluke sprovedu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne bi volela da vidi promene u poslovodstvu i Upravnom odboru EPS-a, ali da je interes građana, privrede i države iznad interesa pojedinaca.

Ministarka je istakla da je država stvorila ambijent da se problemi EPS-a reše, iako ne upravlja EPS-om već je vlasnik tog preduzeća.

Ona je podsetila da je u novembru Vlada Srbije usvojila polazne osnove za restrukturiranje i korporativizaciju EPS-a, koja znači promenu načina upravljanja i koju poslovodstvo mora da primeni.

“EPS neće bankrotirati”, rekla je ona i istakla da je to nacionalni resurs koji ne treba da bude “poštapalica” nikome.

Mihajlovićeva očekuje da će uskoro biti formiran nadzorni odbor u EPS-u, u skladu sa novim Zakonom o javnim preduzećima, ali nije mogla da precizira kada će to da bude.

Ministarka je dodala da su svi otpori restrukturiranju EPS-a zapravo “otpori protiv građana Srbije”. Ona je ponovila da privatizacije EPS-a neće biti.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!