Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSnabdevanje strujom nije...

Snabdevanje strujom nije ugroženo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Upravni odbor EPS-a treba hitno da donese odluke koje će omogućiti nesmetano poslovanje preduzeća, rekao v.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović i dodao da snabdevanje strujom u Srbiji nije ugroženo. Ako u aprilu EPS ne bude mogao da isplati dobavljače ili plate zato što UO nije zasedao, država će morati da finansira EPS, kaže Obradović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović rekao je da snabdevanje strujom u Srbiji nije ugroženo i ponovo apelovao na Upravni odbor kompanije da hitno donese odluke koje će omogućiti nesmetano poslovanje EPS-a.

Obradović je rekao da se te odluke odnose na osnivanje jednog operatera distributivnog sistema, jednog snabdevača i omogućavanje kreditnog zaduživanja EPS-a.

Predviđenih 300 miliona evra kredita neće se koristiti samo za plaćanje dobavljačima i isplate zarada, precizirao je Obradović, već će obuhvatati nedostajući novac za investicije i održavanje pogona.

Obradović je rekao da još nije dobio informacije o zakazivanju sednice Upravnog odbora EPS-a i apelovao na predsednika odbora Acu Markovića da to što pre uradi.

“Poslovodstvu EPS-a su potrebne odluke UO da bi ispunio obaveze iz Zakona o energetici i zaključka Vlade Srbije od 16. novembra (o reorgnizaciji EPS-a)”, rekao je Obradović.

Kako je istakao, EPS-u nedostaje 50 milijardi dinara u novčanim tokovima za 2013. godinu i to je navedeno u poslovnom planu za ovu godinu koji je usvojila Vlada.

Obradović je odbacio pretpostavke Liberalno demokratske partije da se pričom o evenutalnom bankrotu EPS-a priprema teren za “prodaju te kompanije po bagatelnoj ceni”.

“To nije tačno. Svi partneri u sadašnjoj vladi su odlučno protiv privatizacije EPS-a”, istakao je Obradović.

EPS po sadašnjem zakonodavstvu ne može da ode u stečaj, tvrdi Obradović.

Obradović je dodao i da bi uskoro trebalo da bude doneta odluka o otpisu kamata na dugovanja za električnu energiju, kojim bi se istovremeno pooštrili uslovi za dalji nastavak snabdevanja.

“Električna energija je roba koja mora da se plaća i EPS ne može i dalje da snabdeva građane i privredu koji ne plaćaju”, rekao je Obradović.

Dugovanja građana i privrede EPS-u su oko 120 milijardi dinara, od čega je 80 milijardi dinara dug stariji od 60 dana. Pola od ukupnog duga se odnosi na građane, a pola na privredu.

Država će možda finansirati EPS

Ako u aprilu EPS ne bude mogao da isplati dobavljače ili plate zato što Upravni odbor nije zasedao, država će morati da finansira ovo preduzeće, rekao je Obradović za nedeljnik NIN.

“Dok se UO ne sastane i ne donese odluke, EPS ne može da traži ni kredit od banaka, ni poskupljenje struje, a ugrožava se i priprema za liberalizaciju tržišta struje srednjeg napona, koja stupa na snagu 1. januara 2014. godine”, rekao je Obradović u intervjuu za NIN.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a je rekao da je srž finansijskih problema tog preduzeća to što prošla vlada “nije želela da se bavi EPS-om i što joj je bio poslednja rupa na svirali”.

“Svi problemi EPS-a potiču iz prošlosti, ali najviše ih je nastalo za vreme protekle vlade, jer se baš u tom periodu beleži rapidan pad likvidnosti”, rekao je Obradović.

Obradović je podsetio i da je dobitak EPS-a iz 2011. godine osporen od strane revizora, jer je zasnovan na veštačkom povećanju vrednosti osnovnih sredstava.

“Sada se pravi revizija i nova procena vrednosti EPS-a. Kada je firma gubitaš, a i ove godine planirali smo gubitak od oko 27 milijardi dinara, taj gubitak mora da se pokriva na račun kapitala”, rekao je Obradović.

Obradović je rekao i da ne želi nikoga da optužuje, ali je rekao i da je “možda motiv da se vrednost osnovnih sredstava EPS-a odjednom poveća dva, tri puta bila upravo želja da se iz tog preduzeća crpi što više”.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!