Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Struja u CG među najskupljima u regionu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Uprkos činjenici da je standard stanovništva u Crnoj Gori srozan do bijede (potrošačka korpa 800 evra, a prosjek plate 483), to nije uticalo na to da cijena struje kod Crnogoraca ne bude u tom „trendu“, nego je rekordna u okruženju.

Jer, samo u susjedstvu ( u odnosu na Srbiju) skuplja je čak za 75 odsto.

– Brojni su faktori koji utiču na određivanje cijene električne energije, u prvom redu ogromni troškovi prenosa, zatim uvoz struje, dugovi velikih sistema i domaćinstava i slično – kazali su za „Novosti“ u pi-ar službi Elektroprivrede Crne Gore.

– Uzalud sam učio školu, sticao diplome i doktorska zvanja, ali šta to vrijedi kada danas nisam u stanju da sa suprugom, koja je takođe akademski građanin, izmirim obaveze prema Elektrodistribuciji – jada se jedan profesor tehničkih nauka koji živi na Cetinju. – Kada smo bili „pritjerani“ uza zid, morali smo pristati da nam se na rate odbija iznos potrošene struje. A što tako ne sjeku Željezaru ili KAP, nego nas obične smrtnike? Mogu zamisliti kako je onim nesrećnicima koji žive u udžericima na koje počiva „stabilnost“ crnogorskog elektroprivrednog prenosa.

Na pitanje da li je upoznat sa činjenicom da je crnogorska struja mnogo skuplja u odnosu na prve komšije, našem sagovorniku se još više nadvio mrak na oči.

– Nemojte mi podizati pritisak.

A računice „na terenu“ pokazuju da uz sve obavezujuće takse cijena prosječnog kilovata u Crnoj Gori košta 9,35 centi, a u Srbiji 5,33.
– Aman ljudi, jednako je i nama i njima. Napon nam je svima u džepu – priznaje profesor Svetozar Ćiraković iz Nikšića.

– Ne znam kojom se računicom služe, ali dugovanja su zaista enormna i nerealna. Toliko je drugih opterećenja koje narod mora da izmiruje, a ne još i ovaj namet.

Građani negoduju sve češće, ističući da njihovi prazni takulini nisu u mogućnosti da plaćaju, recimo, potrošnju javne rasvjete, kada bi to trebalo da bude posao firmi koje se tim poslom i bave.

Tržišno do kraja

Cijena električne energije za kupce priključene na prenosni sistem, među kojima su Kombinat aluminijuma (KAP) i nikšićka Željezara od 1. januara biće tržišna, odnosno biće predmet ugovora koji će ti kupci zaključivati direktno sa isporučiocima.

– Od 1. januara za kupce priključene na prenosni sistem, cijena električne energije će biti tržišna, odnosno biće predmet ugovora koji će ti kupci zaključivati direktno sa isporučiocima električne energije. Napominjemo da će cijene za mrežne usluge i dalje regulisati RAE i važiće za sve kupce, tarifne i kvalifikovane – objasnili su predstavnici regulatora.

Krađa na svakom koraku

Građani godinama uzalud pokušavaju da ukažu na problem krađe struje i brojne divlje priključke. Pojedini biznismeni ilegalno svoje kuće ili manje poslovne objekte prikuljčuju na stubove javne rasvjete. I nikom ništa.

Lista

Nedavno je hrvatski „Poslovni dnevnik“ saopštio da se na listi stotinu kompanija sa najvećim prihodom po glavi stanovnika u jugoistočnoj Evropi među prvih deset našla i crnogorska Elektroprivreda. Crnogorski proizvođači struje su zauzeli deveto mjesto, sa prihodom od 426,3 evra po stanovniku u 2011. godini.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!