Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSredstva od poskupljenja...

Sredstva od poskupljenja struje usmeriti u investicije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sredstva od povećanja cene električne energije trebalo bi usmeriti isključivo u investicije, s obzirom da u našoj zemlji više od 20 godina nije izgrađena nijedna elektrana, a potrošnja struje se povećava iz godine u godinu, izjavio je juče ekonomista Ljubomir Madžar.

On je napomenuo da postoje granice do kojih se proizvodnja struje u postrojenjima Elektroprivrede Srbije (EPS) može povećavati i do kojih će sistem moći da izdrži opterećenje.

“Problem je preniska cena električne energije u Srbiji, koja je niža od tržišne i ispod je troškova proizvodnje”, ocenio je Madžar.

Investicije u energetiku su za svaku zemlju na samom vrhu prioriteta, a u Srbiji u svim sektorima nedostaje ulaganja, što će se pokazati kao direktno ogrešenje prema budućim generacijama, rekao je Madžar.

On je ukazao da se višegodišnje kašnjenje sa investicijama u Srbiji vidi u sve većem raskoraku sa zemljama regiona.

Preniskom cenom struje država zloupotrebljava EPS kao instrument u vođenju dela socijalne politike, ocenio je on i dodao da se na neracionalan način pokušava pomoći građanima, koji su socijalno i ekonomski ugroženi.

Madžar je istakao da država jeftinom električnom energijom ne ispunjava cilj pošto istovremeno pomaže onima koji ne mogu da plate struju, ali i omogućava da jeftin energent koriste svi.

On je naglasio da će se socijalna komponenta u ceni električne energije moći ostvariti samo ako je usmerena ka onima koji su zaista siromašni.

“Zato je i potrebno da se odredi u kojem smeru treba da idu sredstva od povećanja cene električne energije, a to mogu biti samo investicije direktno usmerene za povećanje proizvodnje i gradnju novih kapaciteta” ponovio je Madžar.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!