Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbiji su potrebne...

Srbiji su potrebne gasne elektrane

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Gasu je priznata uloga prelaznog energenta u zelenoj tranziciji. Živimo u novoj realnosti, koja podrazumeva potrebu za izgradnjom gasnih elektrana tokom prelaznog perioda energetske tranzicije i plaćanje emisije CO2, poručeno je sa panela Korišćenje gasa u proizvodnji električne energije umesto uglja, koji je u okviru Gasnog foruma JIE 2023 organizovala Energija balkana u saradnji sa EPS-om Ad. EPS-u bi odgovaralo da izgradi jednu ili dve gasne elektrane, koje imaju svoje prednosti, rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta AERS-a dok je Zoran Šušnjević, direktor za proizvodnju energije u Panonskim TE-TO istakao da je u završnoj fazi studija EPS-a u kojoj se analiziraju potencijalne lokacije za izgradnju gasno-parnog bloka, čija snaga bi bila između 250 i 400 megavata.

Živimo u novoj realnosti, koja podrazumeva potrebu za izgradnjom gasnih elektrana tokom prelaznog perioda energetske tranzicije i plaćanje emisije CO2, zaključci su panela o korišćenju gasa u proizvodnji električne energije, koji je održan drugog dana Gasnog foruma Jugoistočne Evrope 2023.

U saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD Energija Balkana je organizovala međunarodni stručni panel Korišćenje gasa u proizvodnji električne energije umesto uglja.

Gasu je priznata uloga prelaznog energenta u zelenoj tranziciji. Međutim, iako ima znatno manje emisije u poređenju sa ugljem, njegovo korišćenje za proizvodnju struje opterećeno je dodatnim troškovima. U Evropi se za proizvodnju električne energije iz gasa plaća taksa na CO2, objasnio je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetike Republike Srbije (AERS), na četvrtom panelu posvećenom korišćenju gasa u proizvodnji električne energije.

„Kada su u pitanju gasne elektrane, mi već imamo dve koje su u vlasnistvu Elektroprivrede Srbije. Njihova instalisana snaga iznosi 210 megavata. One se koriste samo u zimskim mesecima, kao kogenerativni sistem koji proizvodi toplotnu energiju za sisteme daljinskog grejanja i električnu energiju. Tako TE-TO greju Novi sad i isporučuju električnu energija. Proizvodna cena se kreće od 90 do 95 evra po megavat-času, što je duplo skuplje od proizvodnje električne energije iz uglja. Tokom 2022. godini TE-TO su isporučile ukupno 685 GWh električne energije, za šta je potrošeno 230 miliona kubnih metara gasa. Po gigvat-času u proseku je potrošeno 296.000 kubnih metara prirodnog gasa, što znači da za 1 teravat-čas treba skoro 300 miliona kubnih metara gasa. Srbija je, inače, potrošeno 2,8 milijardi kubnih metara gasa – objasnio je Popović na forumu koji je organizovala Energija Balkana 2. i 3. novembra u hotelu Falkenštajner u Beogradu.

Predsednik Saveta AERS-a je istakao da još nisu dostupni podaci koji se odnose na novu gasnu elektranu u vlasništvu Gasprom Energoholdinga i NIS-a, koja je nedavno počela sa radom. Očekuje se da TE TO Pančevo dostavi podatke Agenciji za energetiku, prenosi Energija Balkana.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!