Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Toplane moraju da...

Srbija:”Toplane moraju da budu spremne”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Toplane su deo sistema u kome su i Elektroprivreda Srbije i Srbijagas i svi moraju da budu spremni za grejnu sezonu, koja počinje 15.oktobra”, kaže ministarka.

Toplane su spremne za početak grejne sezone, a eventualno poskupljenje grejanja je opravdano samo ako se kreće u okvirima Uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama koje je propisala Vlada Srbije, izjavila je Tanjugu ministarka energetike, Zorana Mihajlović.

Većih problema kod toplana, ili bilo kakvih naznaka o tome, kako je navela, nije bilo, i Ministarstvo je pre početka grejne sezone tražilo još jedan konačan izveštaj o situaciji u toplanama.

Mihajlović je najavila da će sledeće nedelje na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome u kojim gradovima i toplanama se očekuju problemi i koje toplane su manje ili više spremne za grejnu sezonu.

Na pitanje da li je opravdano poskupljenje grejanje koje traže neke od toplana, ona je podsetila da je vlada donela Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, gde je uvrstila fiksne, varijabilne troškove toplana i rast cena energenata.

“Ukoliko se poskupljenja grejanja kreće u okviru limita predviđenih tom uredbom, onda se može reći da je donekle opravdano”, rekla je.

Ministar energetike je istakla da i toplane moraju da naprave reprograme dugova za građane kao što su to uradili Srbijagas i Robne rezerve.

“Prethodnih godinu dana smo popravljali finansijsku sliku toplana, a tokom sledeće godine moramo da radimo na njihovoj modernizaciji”, kazala je ona.

Moramo da promenimo ulazno gorivo kod toplana, uvedemo efikasnije tehnologije ili kogeneraciju, navela je Mihajlović i dodala da je plan da za godinu dana možemo da kažemo da više uopšte nema problemima u toplanama.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!