Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:10 mlrd.€-cena čistije...

Srbija:10 mlrd.€-cena čistije Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija je u velikoj meri uskladila propise sa zakonodavstvom EU u oblasti ekologije, a njihova primena će koštati oko 10 milijardi evra.

Najviše košta regulisanje otpadnih voda, ali i upravljanje otpadom i sprečavanje industrijskog zagađenja, kaže Miroslav Tadić iz Ministarstva energetike i životne sredine.

Tadić je rekao da su u toku pripreme za početak pregovora sa EU za poglavlje 27, koji se odnosi na životnu sredinu ističući da su organizacije civilnog društva dobrodošle u pregovarački tim za tu oblast.

Tadić je u Skupštini Srbije, gde je održana sednica radne grupe “Životna sredina” Nacionalnog konventa o EU na temu “(Ne)mogućnosti učešća organizacija civilnog društva u procesu pregovaranja Srbije sa EU u oblasti zaštite životne sredine, rekao i da će radna grupa za poglavlje 27 biće formirana do kraja godine.

Tadić je podsetio da je Srbija do sada usvojila više od 70 zakonskih i podzakonskih akata usklađenih sa evropskim zakonodavstvom u oblasti ekologije.

Predstavnici organizacija civilnog društva i privrednika zatražili su da budu uključeni u pregovarački proces sa EU, navodeći da imaju stručnjake koji mogu da pomognu državi.

Predstavnici organizacija zameraju dražavi na, kako su rekli, netransparentnosti oko priprema za pregovore, i na tome što je samo predviđena mogućnost za uključivanje civilnog sektora, ali nije propisana obaveza.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u Srbiji (NK EU) je jedinstven projekat koji ima za cilj institucionalizaciju stalnog tela u okviru kojeg se vodi tematska debata predstavnika državne administracije, političara, nevladinih organizacija, stručnjaka, profesionalnih organizacija i šire javnosti o budućem pristupanju Srbije EU.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta Srbije za proces EU integracije i stvaranje foruma za trajnu i javnu debatu o evropskoj budućnosti Srbije koja bi obuhvatila i regione u zemlji.

Radna grupa za životnu sredinu je bila sastavni deo šireg projekta, kampanje Zelena inicijativa, koja predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji, čiji je član Evropski pokret u Srbiji.

Grupu je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a partneri na projektu su Institut za održive zajednice (ISC), Balkanski fond za lokalne inicijative, Centar modernih veština, Mladi istraživači Srbije, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža 13 ekoloških organizacija Zelena lista Srbije, a sprovodenje projekta pomogla je i Skupština Srbije.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!