Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Stanje u Srbijagasu...

Srbija:”Stanje u Srbijagasu alarmantno”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je da je situacija u tom preduzeću alarmantna zbog nerealne cene gasa.

On kaže i da će tog energenta biti dovoljno ukoliko za to budu obezbeđena sredstva.

Bajatović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da nedostaje oko 200 miliona dolara da bi se izdržala sledeća grejna sezona i da će gasa biti ukoliko bude obezbeđen novac.

“Ja ću u ponedeljak predložiti plan restrukturiranja ‘Srbijagasa'”, najavio je Bajatović.

On je podsetio da se bankarska zaduženja tog preduzeće mere sa više od 800 miliona evra i ocenio da bi cena gasa morala da postane realna, a da bi korisnici morali da plate isporučeni gas.

Bajatović je rekao da je ogromnom broju preduzeća u restrukturisanju, kojima faktički upravlja država, isporučivan gas koji se nije plaćao, a koji mora da se plati i da je već pet godina cena tog energenta ispod realne.

Direktor “Srbijagasa” je rekao da tom preduzeću nije problem otpis kamata, ni reprogram dugova, nego da li ima dovoljno novca za isporuku gasa u sledećoj grejnoj sezoni.

Bajatović, koji se juče sastao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i ministrima privrede i finansija Sašom Radulovićem i Lazarom Krstićem, preneo je da je osnovno razmimoilaženje “Srbijagasa” i Ministarstva energetike bilo u različitim viđenjima kako restrukturisati “Srbijagas”.

Bajatović je naveo da u “Srbijagasu” nisu bili spremni na neku vrstu razbijanja tog preduzeća, nego da bi trebalo da bude napravljen holding i da bi država trebalo da ima upliva u narednih nekoliko godina, jer bi bilo loše ako bi se sve prepustilo tržištu.

On je, govoreći o mogućnosti restrukturisanja, dodao da bi “Srbijagas” trebalo da ostane holding, što znači da država još neko vreme i u transportu i u distribuciji zadrži neku vrstu strateškog prisustva.

“Još uvek tržišno nismo zdravi da u ovim uslovima podnesemo tržišnu ekonomiju do kraja”, ocenio je Bajatović.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će plan za restrukturisanje Javnog preduzeća “Srbijagas” biti usvojen do kraja godine i da će odmah nakon toga krenuti realizacija tog plana.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!