Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Insajder-Srbijagas gubi milione...

Srbija:Insajder-Srbijagas gubi milione zbog posrednika

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prema istraživanju Insajdera, JP Srbijagas pravi ogroman gubitak zbog toga što gas uvozi preko posredničke firme – Jugorosgasa. Propusti nadležnih institucija, slučajni ili namerni, doveli su do toga da ovo javno preduzeće od posredničke firme nabavlja energent po većoj, a zatim toj istoj firmi prodaje po manjoj ceni, što tolerišu poslednje tri vlade Srbije.

Jugorosgas, posrednička firma od koje Srbijagas kupuje skoro čitavu količinu gasa za potrebe privrede i građana u Srbiji, istovremeno je i vlasnik dela magistralnog gasovoda od Pojata do Niša i distributer gasa u južnom delu Srbije.

Ovo je, prema istraživanju Insajdera, dovelo do potpuno aprusrdne situacije jer posrednička firma Jugorogas prodaje Srbijagasu energent na ukrajinsko-mađarskoj granici po jednoj ceni, a zatim ga, kao distributer na jugu Srbije, u mestu Pojate ponovo kupuje od Srbijagasa po nižoj ceni.

U ovom poslu Jugorosgas profitira jer je Vlada ograničila cenu po kojoj Srbijagas prodaje u zemlji zbog očuvanja socijalnog mira.

Insajder na osnovu podataka prikupljenih od Agencije za energetiku i iz izveštaja državnog revizora izračunao koliko je Srbijagas izgubio samo u jednoj godini zbog ovakve trgovine.

Srbijagas je 2011. godine kupovao gas od Jugorosgasa po ceni od 456 dolara za hiljadu kubika. Isti taj gas ponovo je prodavao Jugorosgasu po ceni od 430 dolara. Na svakih hiljadu kubika, Srbijagas je u ovoj trgovini gubio 26 dolara. S obzirom da je Jugorosgas 2011. godine od Srbijagasa kupio 40.2 miliona kubika gasa, samo te godine Srbijagas je na ovaj način izgubio nešto više od milion dolara. Kada se tome dodaju troškovi transporta kroz Mađarsku od 46.5 dolara na hiljadu kubika, koje takođe plaća Srbijagas, ukupan gubitak ovog preduzeća u trgovini sa Jugorosgasom iznosio je više od tri miliona dolara.

B92: Nije jasno kako Agencija za energetiku može da toleriše situaciju gde se praktično dešava trgovina na štetu ne samo Srbijagasa nego i građana Srbije, zato što Srbijagas gubi pare, a građani će na kraju to da plate?

Ljiljana Hadžibabić, Agencija za energetiku: Pazite, nisu građani prepušteni samo Agenciji, znači po našem zakonu vrlo je jasno definisan nadležnost države, odnosno vlade, odnosno nadležnog ministarstva za energetiku i agencije.

B92: Dobro, ali jel možemo bar da prepoznamo da je to nenormalna situacija.

Hadžibabić: Nenormalna je sitaucija ako kupuješ skuplje nego što prodaješ. To je univerzalno nenromalna situacija.

Sve o tome koje su posredničke firme i kako uvedene u trgovinu gasom, ko je za to odgovoran i koliku zbog toga štetu trpe država i građani gledaćete u novoj epizodi Insajdera “Energetski (ne)sporazum” u ponedeljak u 21 sat.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!