Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Godina reformi za...

Srbija:Godina reformi za EPS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije povećaće u 2014. prihode i investicije i pokrenuti organizacione promene za uštede 36 miliona evra godišnje, kaže v.d. direktora EPS-a.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović je u intervjuu agenciji Beta kazao da prve rezultate reformi u EPS-u očekuje u prvoj polovini 2014. godine.

“Uspeli smo da s donošnenje novog statuta, ukidanjem Upravnog i osnivanjem Nadzornog odbora stvorimo uslove za korporativizaciju, to jest za bolju i efikasniju organizaciju EPS-a. Korporativizacija znači seču neefikasnosti”, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da odobri statut EPS-a do sredine januara, a nakon toga je na direktoru da predloži set organizacionih mera i uvede jedinstveno upravljanje sistemom koje će smanjitim administrative troškove i do 100.000 evra dnevno.

“Jasno je rečeno da to mora da se uradi, da EPS mora da se centralizuje, korporativizuje i pređe u akcionarsko društvo”, istakao je Obradović.

On je kazao da bi glavni cijl reformi trebalo da bude da EPS postane profitabilan.

“EPS je već u 2013. ostvario finansijske rezultate koji su za 200 miliona evra bolji nego što je planirano. Za 2014. ponovo idemo sa skromnijim planom i stavljamo akcenat na investicije”, rekao je Obradović.

Prema prvobitnom planu, EPS je 2013. trebalo da završi sa 22 milijarde dinara (oko 200 miliona evra) gubitka.

V.d. generalnog direktora EPS-a kazao je da je plan poslovodstvo da u prvom tromešečju 2014. Ministarstvu energetike i Vladi predstavi plan investicija u narednih 10 godina i plan profitabilnosti EPS-a.

“Nivo tog profita će se utvrditi u zavisnosti od toga koje investicione planove i u kojem obimu će odobriti vlada. Sredinom 2014. godine moći ćemo konkretno da pričamo o očekivanom nivou profita”, kazao je Obradović.

On je podsetio da su u 2013. godini započete investicije od oko 200 miliona evra u Rudarski basen “Kolubara”, od oko 70 miliona evra za obnovu agregata u Hidroelektrane “Zvornik” i da će te aktivnosti biti nastavljene i u 2014.

“Investicija u novi termoblok u Kostolcu je prvo ulaganje u nove proizvodne pogone posle više od 20 godina. Ta investicija je naš prioritet”, kazao je Obradović i dodao da su urađene finansijske analize za projekte kao što su hidroelektrane “Đedap 3” i “Bistrica” i TENT B3.

Obradović je kazao da su investicije u elektroenergetici u regionu skoro zaustavljene zbog pada cene struje od oko 30 odsto u 2013. i pada celokupnog tržišta.

EPS pored toga nosi i “kredit prošlosti”, jer je godinama bio gubitaš i ima velike dugove, zbog čega, istakao je direktor EPS-a, uz pomoć vlade traži strateške partnere u projektima koje ne može sam da realizuje.

On je kazao i da je kroz reprogram rešeno oko 20 milijardi dinara dugovanja građana i privrede za struju, ali da je ostalo još 60 milijardi dinara.

“Učinićemo sve da se taj novac vrati u EPS. uključujući sudske presude i prinudnu naplatu. Snabdevanje struje biće obustavljeno za kupce koji ne plaćaju električcnu energiju i EPS na tome insistira”, kazao je Obradović.

On je dodao da je za širenje EPS-a u regionu neophodno da se prvo uradi “domaći zadatak”, a to je da postane efikasnija, bolja i profitabilna firma. U suprotnom bi, dodao je, kao gubitaš mogao da postane žrtva preuzimanja.

“Ja se borim za to da EPS ostane državna firma i da postane profitabilna firma, kao profitabilna firma možemo da pričamo o širenju uticaja EPS-a u regionu”, kazao je Obradović.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!