Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:EPS želi da...

Srbija:EPS želi da bude lider u regionu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EPS je za devet meseci ove godine proizveo 27, 4 milijarde kilovat sati (kWh) električne energije, a do kraja godine bi trebalo da proizvede rekordnih 37,4 milijarde (kWh), rekao je predsednik UO EPS-a Aca Marković.

EPS je u ovoj godini izvezao 2,8 milijardi kWh, a do kraja 2013. izvoz bi trebao da dostigne rekordnih tri milijarde kWh, naveo je Marković, na svečanoj sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj povodom Dana kompanije, 6. oktobra.

On je u 2014. godini najavio nove investicije u hidro i termoelektrane i proširenje ugljenokopova, kao što su Kolubara i Drmno i prioriteti su reverzibilna hidroelektrana Bistrica i termoelektrana B3 u Kostolcu.

“Moramo da napravimo nove objekte, jer EPS ima odgovarajuće tehničke, ekonomske i druge kapacitete,” poručio je Marković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da EPS i Srbija imaju na šta da budu ponosni, kako na istoriju elektrifikacije, dugu 120 godina, tako i na sadašnje rezultate.

EPS je ove godine prvi put u svojoj istoriji dobio konkurenciju na tržištu i više nije monopolista, rekao je Obradović i naglasio da je komppanija na otvorenom elektroenergetskom tržištu ostvarila veliki uspeh, jer je u konkurenciji uspela da zadrži 97 odsto svojih kupaca.

“Uveren sam da EPS sa zaposlenima koji imaju znanje, iskustvo i sposobnosti može za tri meseca da uđe spremno i u drugi krug otvaranja tržišta električne energije,” naglasio je Obradović.

On je poručio da EPS neće olako prepustiti konkurenciji ni jednog svog kupca i dodao da su zato neophodne unutrašnje promene i reorganizacija kompanija koja treba da postane efikasnija.

Obradović je podsetio i da je EPS uspeo da prevaziđe lošu finansijsku situaciju s početka godine, kada je bio planiran gubitak od 22 milijarde dinara i umesto toga će iznositi 0,8 milijardi.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Trifunović istakao je da je zajednička misija i EPS-a i države da ta kompanija bude regionalni lider.

Cilj je da EPS već od sledeće godine bude uređena kompanija koja neće imati socijalnu funkciju, rekao je Trifunović i dodao da će se nastaviti započete reforme unutar EPS-a i da će one biti oročene na određeni vremenski period.

Na svečanoj sednici UO EPS-a su zaslužnim pojedincima uručene plaketa “Đorđe Stanojevcić,” koju su ove godine dobili inženjeri EPS-a Novica Mašković i Bogdan Đurđević i Rudarsko-geološki fakultet, čiji je dekan predsedniku UO EPS-a, povodom dana kompanije, poklonio rudarski štap.

EPS je uručio i donacije od po 3,5 miliona dinara Savezu slepih Srbije, Kliničkom centru Niš i OŠ Stojan Novaković iz Blaca.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!