Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Delegacija kineske državne...

Srbija:Delegacija kineske državne kompanije u TE Kostolac

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prva faza međunarodnog kreditnog aranžmana, čiji su potpisnici termoelektrana Kostolac i kineska državna korporacija ‘CMEC’, doprineće da Termoelektrana ‘Kostolac B’ uđe u novo razdoblje proizvodnje električne energije sa revitalizovanim postrojenjima, koja će raditi u skladu sa strogim ekološkim propisima.

Revitalizacija bloka B2 u ovoj elektrani je završena prošle godine, a naredni projekti za realizaciju, koji pripadaju Prvoj fazi međunarodnog kreditnog aranžmana jesu revitalizacija bloka B1 i izgradnja postrojenja za odsumporavanje, za kojima će uslediti i izgradnja infrastrukturnih projekata, železnice i pristaništa.

Saradnja na realizaciji ovih projekata podrazumeva složen i obiman rad tehničkih timova i kostolačke kompanije kao i partnera iz Kine. Početkom oktobra, Termoelektranu „Kostolac B“ posetio je i prvi čovek „China Machinery Engineering Corporation“, Džang Čun.

Ova poseta delegacije najvišeg ranga iz kineske korporacije „CMEC“ bila je idealna prilika da se kineski partneri na licu mesta upoznaju sa napretkom u realizaciji projekata Prve faze. Posebno kada se radi o ispunjavanju kako zankonskih obaveza u realizaciji projekata po domaćoj regulativi, tako i evropskim standardima na kojima počiva celokupni paket aranžman.

Direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović, izrazio je zadovoljstvo povodom posete kineskih partnera, kojima je nakon reči  dobrodošlice, naglasio  da srpski tim uvek stoji na raspolaganju kineskim partnerima.

Po njegovim rečima, uspešna realizacija svih projekata Prve faze međunarodnog aranžamana u Kostolcu zavisi od koordinirane saradnje, kao i utvrđivanja svih pratećih detalja, koji će omogućiti da termoelektana postane i energetski efikasnija i pouzdaniji proizvođač električne energije u našoj zemlji. Takođe je rečeno da je započeta izrada opreme za revitalizaciju bloka B1, da je neophodno ubrzati procedure sa obe strane, kao i ostvarivanje saradnje na kontroli i prijemu opreme.

Džang Čun, predsednik „CMEC“-a, konstatovao je da bliski i pre svega, usaglašeni partnerski pristup kineskog i kostolačkog tima, prilikom realizacije projekata jeste ključni preduslov za ispunjavanje ugovorom prdviđenih poslova.

Imajući u vidu kapitalni značaj ovog Međunarodnog aranžamana za domaću energetiku, partneri korporacija „CMEC“ i PD „TE – KO Kostolac“ su izrazili stav da sve eventualne nejasnoće moraju biti efikasno i brzo razjašnjene.

Usaglašavanje završnih detalja za revitalizaciju bloka B1 kao i za postojenje za odsumporavanje bile su među  temama ovog sastanka, kao i pripreme za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“. Blok B3 i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ jesu projekti koji čine Drugu fazu međunarodnog kreditnog aranžmana.

Nakon više od dvadseset godina, perioda obeleženog velikim društvenim potresima koji su doveli do velikog propadanja srpske privrede, Kostolac će dobiti prvo novo energetsko postrojenje snage 350 megavata. Kroz realizaciju ovog međunarodnog sporazuma, uspostavlja se snažna bilateralna saradnja Kine i Srbije, koja može stvoriti uslove i za naredne projekte u našoj zemlji sa najmnogoljudnijom državom na svetu, čija privreda jeste druga po snazi na svetu.

Značaj ovog međunarodnog sporazuma za Srbiju se jeste kapitalno revitalizovanje u oblasti energetike po veoma povoljnim ekonomskim uslovima. Ovaj državni zajam je predviđen Okvirnom sporazumom, koji su PD „TE – KO Kostolac“ i „CMEC“ potpisali 2010. godine.  Definisano je da kamata bude fiksna tokom otplate zajma i da iznosi 3%, da grejs period na sredstva bude 5 godina i rok otplate 10 godina. Imajući u vidu ovu fiksnu kamatnu stopu, jasno je da se radi o vrlo povoljnim  uslovima.

Delegacija je obišla i kompletno postrojenje Termoelektrane „Kostolac B“, upoznavši se upravo sa blokom B1 koji će u martu krenuti u revitalizaciju. Delegacija je potom nastavila radni deo sastanka sa svojim izvođačima radova i posetom naselja u kome je smeštena logistika kompanije „CMEC“.

Izvor Novi magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!