Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Saglasnost za B3...

Srbija:Saglasnost za B3 u TE Kostolac

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije doneo je odluku o zaključenju ugovora za Drugu fazu projekta Termoelektrane Kostolac B.

Ugovorom je predviđena izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu i proširenje kapaciteta ugljenokopa “Drmno”, u šta će biti uloženo 715,6 miliona evra.

Novi termo blok u Kostolcu, snage 350 megavata, trebalo bi da bude na mreži do kraja 2019. godine, a u planu je i da kapacitet kopa “Drmno” bude proširen sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, saopštio je EPS.

Ugovor se odnosi na sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Srbije.

Članovi UO EPS-a su se saglasili da v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović i direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović potpišu ugovorni sporazum za drugu fazu projekta Termoelektrane Kostolac B.

Kako je objasnio Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, odluku UO EPS-a uskoro treba da odobri Vlada Srbije, a potom sledi potpisivanje ugovora.

“Ovo je veoma važan strateški projekat i jedan je od prioritetnih u strategiji energetike Srbije”, rekao je v.d. direktora EPS-a.

Gradnja trećeg bloka u TE Kostolac B deo je strateškog razvoja EPS-a, a veoma je važno što će u vremenu kada sledi otvaranje tržišta električne energije novi proizvodni kapacitet doprineti stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema Srbije, dodao je Obradović.

Poslednji blok u EPS-u pušten je u rad pre 23 godine, zbog toga je današnja odluka o gradnji novih 350 megavata u Kostolcu istorijska, rekao je Jovanović.

On je naglasio da je projektom predviđeno da se poštuju svi energetski standardi Evropske unije i Srbije, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!