Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Vrebalov-Treba nam zelena...

Srbija:Vrebalov-Treba nam zelena energija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Neprihvatljivo je da u 21. veku Srbija i Vojvodina koriste svega jedan odsto potencijala obnovljivih izbora energije, smatra Milivoj Vrebalov.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov je tokom konferencije “Inovacija je ključ” u Briselu, koju organizuje Skupština evropskih regiona (AER), rekao da se treba posvetiti traženju investitora koji su spremni da ulože sredstva u one opštine koje imaju daljinske načine grejanja i koje poseduju svoje bušotine termalnih voda.

“Želimo da nađemo investitore za te opštine, kako bismo jednom za svagda rešili problem grejanja u tim sredinama”, naglasio je.

Kako je saopštio Biro za informisanje Vlade Vojvodine, Vrebalov je najavio da će se tim povodom sutra u Briselu susresti sa predstavnicima nemačke pokrajine Baden Virtemberg, s kojima će razgovarati o mogućnostima za ulaganje u obnovljive izvore energije u Vojvodini.

“Reč je o jednoj od najbogatijih regija u Nemačkoj, koja je uz to tradicionalni partner i prijatelj Vojvodine i s kojom nas povezuje i zajednička istorija, s obzirom da je veliki broj podunavskih Švaba, koji su živeli u Vojvodini, upravo iz Baden Virtemberga”, istakao je on.

Na konferenciji “Inovacija je ključ“, koja traje od 4. do 6. novembra, Vojvodina se predstavila i kroz projekte Dunavske stragije.

U saopštenju se dodaje da su najveću pažnju na konferenciji privukla izlaganja članova Evropskog parlamenta, koji su predstavili programe koje finansira EU u novom budžetskom periodu od 2014. godine.

Predsednica AER-a Uzan Bozatli je istakla da Evropa mora da prati svetske trendove u inovacijama, u nano i bio-tehnologiji, genetici i zelenoj energiji.

Prema njenim rečima, upravo evropski regioni imaju značajnu ulogu u tome, jer današnje tehnologije nisu fokusirane na velike sisteme već na ljude.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!