Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Zašto poskupljuju...

Srbija: Zašto poskupljuju struja i gas

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Srbiji je od danas struja skuplja za osam odsto, a cena gasa viša10 odsto, što je treće poskupljenje gasa i struje ove godine. Ekonomski analitičar i kolumnista “Nove ekonomije” Bogdan Petrović za N1 podseća da su ova poskupljenja deo aranžmana sa MMF-om, i da će ona dovesti do rasta cena drugih proizvoda i usluga.

Petrović je u Novom danu TV N1 podsetio da je cena struje dosta dugo bila depresirana, što Elektroprivredi Srbije (EPS), kako je istakao, nije omogućavalo nikakve investicije.

„Desila se i havarija krajem 2021, što je napravilo ogromne gubitke EPS-u. Po sadašnjoj ceni struje EPS ima relativno veliku dobit, i ako bi samo tako gledali, struja ne bi morala da poskupljuje. Mora se uzeti u obzior da EPS mora da sprovede velike investicije koje se mere milijardama evra“, ukazao je Petrović.

Naime, postojeći termokapaciteti su, kako je podsetio, većim delom zatvoreni, a Vlada Srbije se opredelila za tzv. „zelemu agendu“. Tako će Srbija uskoro, sa stranim partnerima, početi da pravi državne solarne panele, a pominje se i skori početak izgradnje reverzibilne hidrocentrale „Bistrica“ što će, prema nekim procenama, koštati 1,2 milijarde evra, a možda i više, objasnio je gost Novog dana.

„Zato je neophodno da se ide na veću cenu struje“, naveo je Petrović.

To, kako je dodao, jeste udar na budžet građana, naročito što struja i gas poskupljuju u kontinuitetu. Pritom će poskupljenje gasa, prema njegovim rečima, indukovati poskupljenje usluge centralnog grejanja za sedam do osam odsto, a poskupljenje struje dovešće do rasta dobara koji se proizvode u Srbiji.

„Gas može da poskupi još mnogo više. Za raliku od struje koju samu proizvodemio, mi gas uvozimo. Bugarska je 13. oktobra uvela taksu na gas, koja bi mogla da podigne cenu gasa koju mi plaćamo za 30 odsto“, upozorio je Petrović.

To će, kako je istakao, na kraju opet platiti građani ili kroz novo poskupljenje gasa ili iz budžeta.

MMF želi da se okonča subvencionisanje javnih preduzeća

Petrović podseća da energenti poskupljuju usled pritiska MMF-a da se prestane sa subencionisanjem javnog preduzeća.

„Kod EPS-a više nisu potrebne subvencije, ali jesu investicije. MMF želi da EPS ima sredstva da investira. EPS dugi niz godina nije mogao da sprovodi ozbiljne investicije“, kazao je on.

Podsetio je i da je jedini ozbiljan energetski kapacitet izgrađen u poslednjih 30 i više godina, jedan blok u termoelektrani „Kostolac“ koji bi trebalo da počne sa radom u narednim mesecima.

Petrović je, međutim, ukazao na to da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno izjavio da je Vlada Srbije došla do zaključka da joj više nije potreban stend baj aranžman sa MMF-om, već aranžman iz predostrožnosti što, prema rečima sagovornika N1, daje Vladi veću fleksibilnost.

„Možda će moći da izbegne dalje povećanje cene struje, ali ne verujem i gasa“, naveo je on.

Nema privlačne štednje koja pokriva inflaciju

Upitan kako građani danas mogu da uštede, Petrović je rekao da to mogu samo oni sa dobrim prihodima, ali da su kamate na štednju ispod stope inflacije.

„Posledica je da se znatno više ulaže u nekretnie, što je dovelo do rasta cena. Čak i za one koji imaju višak novca, nema privlačne štednje koja pokriva inflaciju koja i dalje hara našom ekonomijom“, zaključio je Petrović, prenosi N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...

Srbija: Prioritet – sigurno snabdevanje energijom

Dešava se jedno novo energetsko tržište, gde mi svoju energetsku budućnost moramo da nađemo u nekim drugim pravilima i strategiji", istakao je v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković u okviru panela "Energetska infrastruktura, investicije, inovacije, zelena tranzicija". On je na...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!