Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoSrbija: Za vladu...

Srbija: Za vladu stavljena na priču o litijumu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 9. novembra da je za njenu Vladu na priču sa litijumom “stavljena tačka”.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara u vezi sa memorandumom o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Memorandum je potpisan u septembru ove godine.

Nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat “Jadar” međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve tog metala.

Brnabić je na konferenciji za novinare upitala “da li je loše što Srbija treba da bude sa EU u partnerstvu u vezi kritično-važnih sirovina”.

“Ja mislim da je to dobro, litijum nije jedina strateški važna sirovina za EU, tu je mislim i magnezijum, ne vidim šta je problem da potpišemo ugovor o strateškom partnerstvu za bilo šta”, rekla je premijerka.

Dodala je da nedavno potpisani memorandum “ima veze sa strateškim sirovinama koje ima Srbija i koje ima EU i mogu da ih dele i razmenjuju kako bi obostrani razvoj bio jači”.

Na pitanje da li je tačno da je Vlada Srbije angažovala, kako je objavio opozicioni Ekološki ustanak, lobističku Rendon grupu i Džona Rendona za promociju projekta “Jadar” Brnabić je rekla da nema tu informaciju i da ne zna ko je taj čovek, prenosi RSE.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Srbija: Beograd i Novi Sad prvi dobijaju pametna brojila

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje. „Za prvu...

Srbija: Koliko košta gas iz Azerbejdžana?

Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da bude završena za koji dan, a taj gasovod u probni rad pušten do kraja meseca,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!