Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Za koliko...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. 

U razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom u novembru 2023. godine, zaključeno je da nema potrebe da cene struje i gasa budu povećane u maju ove godine, podsetila je ministarska rudarstva i energetike.

Privreda sada plaća struju oko 120 evra po megavat-satu.

Sagovornici Euronews Srbija smatraju da je cena energije za privredu sada na putanji pada i da na tome zapravo insistira i privreda, kao i da postoji prostor i nekoliko razloga za pojeftinjenje struje za privredu.

Postavlja se pitanje koliko bi onda struja za privredu mogla da pojefitni. 

“Privreda će 1. maj dočekati sa nekim benefitima” 

Razgovori predstavnika Vlade Srbije sa predstavnicima MMF-a u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom završeni su krajem marta.

MMF očekuje nastavak reformi i u EPS i pozdravio je posvećenost vlasti da uklone kontrolu cene energije za privredu.

V.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković je nedavno za Tanjug istakao da će od 1. maja početi nova metodologija za formiranje cena električne energije za komercijalne kupce, te da je izvesno da će doći do pada cena za taj segment kupaca. 

“Privreda Srbije će taj 1. maj dočekati sa nekim benefitima kada je u pitanju cena električne energije. Nova metodologija upravo treba da pomogne i kompaniji, ali i komercijalnom sektoru da, zajedno sa nama dođu u situaciju da imaju sigurno snabdevanje, predvidive cene električne energije i da, u tom periodu, nekako mogu lakše da planiraju svoje poslovanje, jer će imati stabilnost snabdevanja električnom energijom, ali i cenovnom politikom”, kaže Živković.

Ekonomista Mihailo Gajić iz Libeka rekao je za Euronews Srbija da postoji prostor za pojeftinjenje struje za privredu iz nekoliko razloga, a da je prvi razlog mnogo veća proizvodnja struje u okviru samog EPS-a

“Drugi razlog je nešto niža potrošnja nego ranije, uglavnom zato što je bila blaža zima, što je onda u ovom trenutnom cenom struje, EPS uspeo da dođe do ovih nivoa prihoda koji omogućava pokrivanje svih njegovih operativnih troškova proizvodnje te iste struje”, rekao je Gajić. 

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Euronews Srbija da je očigledno da je cena struje u poslednjih godinu dana mnogo povećana kako za građane, a naročito za privredu. 

Dodao je da je odluka o eventualnom pojeftinjenju struje za privredu politička odluka

On kaže da je uprkos recesiji u kojoj je evropska privreda, opet postoji manjak energije, a da je to u prethodnom periodu prouzrokovalo poskupljenje električne energije. 

“Zatvaranje nuklearki u Nemačkoj, odustajanje od uglja, sve to ima svoju cenu. Ali kod nas je struja u prethodnom periodu poskupela mnogo više, a udar na privredu je mnogo veći. Znamo kolika je bila cena električne energije ranije za privredu, kolika je ove godine. Jednostavno sa uredbom vlade ona je i dalje veoma visoka u odnosu na prošle godine”, rekao je Zdravković. 

Kolika je ekonomski opravdana cena?

Zamenik direktora Nove ekonomije Aleksandar Milošević rekao je nedavno za Euronews Srbija da je cena energije za privredu sada na putanji pada i da na tome zapravo insistira i privreda.

“Privreda sada plaća struju oko 120 evra po megavat-satu što je otprilike duplo više nego što plaćaju građani Srbije i ta cena bi trebalo da padne poprilično značajno zato što su berzanske cene struje pale negde 70 ili 80 evra“, rekao je Milošević.

On je naveo da će pasti cena struje za privredu, ali i da biranim rečima MMF suštinski kaže da treba da se promeni metodologija određivanja cena za energiju koje formira EPS. 

Urednik ekonomske rubrike u “Večernjim novostima” Dušan Stojaković, međutim, navodi da bi voleo da se MMF o tome ne pita u Srbiji.

“Ako mi proizvodimo našu energiju i ako imamo računicu da je dajemo jeftinije, što bi mi slušali MMF da nam on odredi koliko ćemo da prodajemo”, dodaje Stojaković.

On je nedavno za Euronews Srbija rekao da se poslednjih godinu i po dana dosta dinamičnije radi u elektroprivredi, da je u EPS-u napravljeno dosta novih rezova, da se uvodi profesionalni menadžment i da je u toku izbor generalnog direktora.

Savetnik u preduzeću za energetsku efikasnost ENS grup Slobodan Ružić rekao je nedavno da cenu električne energije i prirodnog gasa za privredu u Srbiji ne treba nipošto vezivati za cene na tržištu EU.

On je za portal Energija Balkana kazao da bi danas ekonomski opravdana cena električne energije u Srbiji trebalo da se računa imajući u vidu operativne i kapitalne troškove postojećih kapaciteta, a obavezno i troškove razvoja.

JTo je, kako naglašava Ružić, negde između sadašnje cene za privredu od 120 evra po megavat-satu i sadašnje prosečne cene za domaćinstva, koja je skoro dvostruko niža, prenosi Euronews.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!