Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: TENT B...

Srbija: TENT B spreman za zimu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bolji rad postrojenja

Rukovaoci blokova dobro su se obučili da upravljaju blokom u radu sa svih osam

Najsnažnija postrojenja EPS-a, oba bloka u TE „Nikola Tesla B“ na Ušću, dočekaće spremno predstojeću zimsku sezonu, ističu u ovoj termoelektrani. Redovni godišnji remonti na oba bloka TENT B obavljeni su još u aprilu i maju i trajali su po 29 dana. Leto je proteklo u proizvodnom režimu rada ovih postrojenja koja su pokazala upadljivo bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu.

– U odnosu na 2018. znatno je smanjena potrošnja mazuta, a i broj zastoja blokova je bio manji. Ove godine nismo imali nijednu situaciju da je do zastoja bloka došlo zbog ljudskog faktora, odnosno zbog manipulativne greške čoveka. Broj zastoja ne samo da je bio manji već su bili i kratkotrajni, prosečno 32 sata. Pola vremena od toga je potrebno da prođe samo da se postrojenje ohladi kako bi majstor mogao na njemu da radi. U ovoj godini nije bilo kvarova za koje su bila potrebna tri ili četiri dana da se otklone – kaže Nebojša Turnić, šef Službe proizvodnje TENT B.

Prema rečima Ilije Radovanovića, glavnog inženjera proizvodnje u TENT B, sa povećanom kontrolom rada postrojenja, dodatnom edukacijom zaposlenih u proizvodnji, redovnim analizama pogonskih događaja, „vožnji“ blokova prema projektnim parametrima i sa dobrim upravljanjem, i svi drugi osnovni pokazatelji rada blokova sada su bolji nego u prethodnom periodu.

– To je omogućilo da vreme raspoloživosti rada ove termoelektrane takođe bude povećano u ovoj godini – istakao je Radovanović. – Sprovodimo i permanentnu obuku radnika u proizvodnji, sa sugestijom da rade po datim instrukcijama. U tom smislu, pomalo koristimo i novi simulator rada bloka, u onim delovima gde je njegovo instaliranje završeno. Povećan broj obilazaka postrojenja i kontrola njihovog rada omogućili su da se blagovremeno uklanjaju uočeni nedostaci. U tome nam dosta pomaže i DCS sistem automatskog upravljanja, koji je ugrađen na svim postrojenjima termoelektrane, sem u crpnoj stanici, koja je planirana za naredni remont, da izvršimo dobru analizu nekog problema i da obavimo neophodne popravke, što već daje pozitivne rezultate.

Tokom kontrole rada postrojenja svi uočeni nedostaci na nekom uređaju se svakodnevno upisuju u knjigu kvarova, koju imaju svi delovi proizvodnog pogona. Na jutarnjim sastancima se sve unete primedbe analiziraju, a potom slede odgovarajuće odluke kako bi se upisane primedbe u optimalnom roku rešile.

– Devedeset odsto takvih primedbi se rešava odmah, a ostale čekaju prvi zastoj bloka, dok se veoma mali broj rešava u toku remonta. I knjiga kvarova je bila tanja od one iz prošle godine – naglašava Turnić.

Prvi i najosnovniji parametar o kome rukovalac bloka treba da vodi računa, kako kaže Radovanović, jeste proizvodnja električne energije, ali se, takođe, velika pažnja poklanja i njenom ekološkom aspektu.

– Upravljanje blokom rukovaoci i njihovi pomoćnici, prema datim instrukcijama, uspevaju da prilagode zakonskim normativima u oblasti ekologije. Emisije praškastih materija, tokom rada postrojenja, ne prelaze nivo od 50 miligrama po kubnom metru, kako je ekološkim standardima predviđeno. U odnosu na prošlu godinu, ove godine smo u tome ostvarili izuzetne rezultate, a u poslednja tri meseca možda nemamo ni dan da je pređen taj nivo – istakao je Radovanović.

U prethodnom periodu, prema rečima Turnića, rukovaoci blokova su se dobro obučili da upravljaju blokom u radu sa svih osam mlinova. Svaki blok ima po osam mlinova koji su najveći u EPS-ovim termoelektranama.

– Nekada su blokovi, kako je projektom bilo predviđeno, radili sa šest mlinova, sedmi je bio u rezervi, a osmi u remontu. Posle rekonstrukcije, njihov kapacitet je povećan sa 144 na 155 tona uglja na čas. Uvek se trudimo da sada na jednom bloku imamo osam raspoloživih mlinova, u slučaju da naiđe ugalj lošijeg kvaliteta, kako bismo ostvarili proizvodnju sa što manjim utroškom mazuta. Zato posebnu pažnju poklanjamo mlinskim postrojenjima, jer su ona najviše izložena abrazivnom dejstvu uglja. Trudimo se da u vreme rada blokova na tehničkom minimumu uradimo potrebne sanacije, kada dobijamo prostor da ih popravljamo – objašnjava Turnić.

Za TENT B je, prema oceni oba sagovornika, 2019. bila bolja godina u odnosu na prethodnu. U poslednjih nekoliko nedelja, kako kažu, i kvalitet uglja se popravio, zbog čega veruju da će se predstojeća zima lakše prebroditi i da će rad postrojenja ove termoelektrane biti stabilan i pouzdan u tom periodu.

Izvor; EPS Energija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!