Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Sporazuma EPS-a...

Srbija: Sporazuma EPS-a i SEEPEX-a za lakšu integraciju OIE

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srpska berza električne energije SEEPEX dogovorila je sa Elektroprivredom Srbije saradnju kako bi se poboljšala likvidnost na unutardnevnom tržištu i tako stvorili još bolji uslovi za razvoj projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije.

SEEPEX je saopštio da je potpisao market mejker (eng. market maker) ugovor za unutardnevno kontinuirano tržište sa akcionarskim društvom Elektroprivreda Srbije.

Sporazum je uspostavljen kako bi se poboljšala likvidnost unutardnevnog tržišta na berzi SEEPEX i stupa na snagu od 1. novembra.

Market mejker ugovor predviđa da će EPS redovno podnositi naloge za kupovinu i prodaju tokom celog dana.

“Ovo će olakšati lakšu integraciju obnovljivih izvora energije”, objasnio je SEEPEX, piše portal Balkan Green Energy News.

Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, kaže da je ideja da se poveća likvidnost unutardnevnog tržišta i da se olakša proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora da plasiraju svoju robu na tržište.

“EPS će davati ponude i za kupovinu i za prodaju kako bi se uvek zatvorila neka transakcija, i tako dobila referentna cena za sat na koji se odnosi to trgovanje”, ističe Stojčevski.

Budući investitori u obnovljivu energiju u Srbiji će, kako navodi, na taj način dobiti siruran plasman svoje robe.

EPS će na ovaj način pomoći SEEPEX-u, ali i sebi jer na ovaj način dobija mogućnost i da kupi i da proda električnu energiju na unutardnevnom tržištu.

Ovo tržište SEEPEX je pokrenuo krajem jula. Reč je, kako su tada rekli, o prvom velikom i konkretnom rezultatu sinergije ostvarene u okviru ADEX Grupe i nastavak pružanja prvoklasnog servisa učesnicima organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, u skladu sa najboljom evropskom praksom na polju trgovine i klirinških rešenja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prodaja pljevaljskog uglja EPS-u – dva ugovora, dve smene

Elektroprivreda Srbije (EPS) je jednostrano raskinula ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, koji je potpisan maja 2022. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši direktor Rudnika Milan Lekić. Taj ugovor istražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT)...

Srbija: Prosečna cena struje na SEEPEX DAM u novembru dostigla 96 evra/MWh

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na srpskoj energetskoj berzi SEEPEX u novembru iznosila je 96,1 evra/MWh, što je pad od 9,5% u odnosu na oktobar, dok je prosečna vršna cena dostigla 113,35 evra/MWh. U istom periodu, obim...

Region: EPS raskinuo ugovor o prodaji uglja jer Rudnik Pljevlja nije dostavio menicu

Ugovor sa Rudnikom uglja raskinut je, jer pljevaljska kompanija nije dostavila mjenicu, odnodno sredstvo obezbjeđenja, za ispunjenje ugovornih obaveza, saopšteno je Vijestima u Elektroprivredi Srbije (EPS). Bivši izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić, potvrdio je da je ugovor raskinut u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!