Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoSrbija: Rio Tinto...

Srbija: Rio Tinto poziva na dijalog zasnovan na činjenicama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kako se navodi u saopštenju „Rio Tinta“, širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije. „Rio Tinto“ navodi da se plasiraju brojne netačne tvrdnje o projektu „Jadar“, a da su sve činjenice javno dostupne na sajtu „Rio Tinto Srbija“: https://riotintoserbia.com/

„Rio Tinto“ navodi da je netačna tvrdnja da je za projekat „Jadar“ potrebno desetine hiljada hektara i navodi da je za taj projekat potrebno ukupno 390 hektara – 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hektara za lokaciju deponije u dolini Štavice.

„Rio Tinto“ zatim navodi da je netačno da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetili okolini. Ta kompanija navodi da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da su prava pristupa istražnim lokacijama uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine.

Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju, navodi „Rio Tinto“.

Ta kompanije navodi da je netačno da bi izlivanje jalovine od Projekta „Jadar” ugrozilo okolinu i naglašava se da to nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište.

„Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ su suvi i u čvrstom stanju“, konstatuje „Rio Tinto“.

Takođe, „Rio Tinto“ tvrdi da je netačno da bi upotreba sumporne kiseline emitovala sumporne pare i oštetila zemljište i ističe da će se za projekat „Jadar“ koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpor-dioksida.

„Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama“, navodi „Rio Tinto“.

Ta kompanija navodi i da je netačno da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta i ističe da bi projekat „Jadar“ bio najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021.godine.

„Prema studiji konsultantske kuće „Ergo“, doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme“, navodi australijska kompanija.

Navodi i da će, kada se uračunaju multiplikativni efekti, biti otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije, te da bi se svake godine rada projekta privuklo oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko tri odsto trenutnog BDP-a Srbije.

„Rio Tinto“ navodi i da je netačno da je ta kompanija odobrila odluku o stopiranju projekta i podmitila zvaničnike Vlade. Kompanije ističe da nema nikakav uticaj na propise Srbije, da je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”.

„Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji „Rio Tinta“. Poslovna politika „Rio Tinta“ izričito zabranjuje mito i korupciju. One koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe“, poručuje ta kompanija.

Takođe, „Rio Tinto“ napominje da će u cilju zaštite interesa kompanije koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija, preneo je Tanjug.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...

Srbija: Projekat Jadar može da se realizuje u skladu sa najvišim ekološkim standardima

Mi verujemo u projekat "Jadar" i verujemo da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine, izjavila je za današnje izdanje Novosti glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji Marijanti Babić, ukazujući da litijum neće moći...

Srbija: Stav eksperata o rudarenju litijuma

Kakav bi bio uticaj rudnika litijuma u Jadru na životnu okolinu? Kakve bi posledice iskopavanje litijuma ostavilo na podzemne vode, vodotokove, vazduh, zemljište, poljoprivredu, koliku opasnost sa sobom nose jalovište i otpad? Može li se ležište litijuma u Jadru...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!