Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Realizacija "zelenog"...

Srbija: Realizacija “zelenog” kredita u RB “Kolubara”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U narednom periodu očekuje se intenziviranje radova na montaži bagera, sledi ubrzan prijem velikog dela opreme, dok se na nekoliko punktova u “Metalu” radi na pojedinim delovima konstrukcije

U okviru paketa A projekta “Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”, koji obuhvata projektovanje, izradu i montažu BTO sistema za budući površinski kop Polje “C”, isporuka opreme i radovi na montažnom placu uveliko traju. Ovaj paket vredan 80 miliona evra finansira se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i deo je šireg projekta koji čine odlagač (paket B) i sistem za upravljanje kvalitetom uglja (paket C). Ukupna vrednost projekta je 182 miliona evra. U njegovom finansiranju, pored EBRD-a, učestvuju KfW banka i EPS.

Radovi na montaži bagera, kapaciteta 6.600 kubnih metara na čas, koji čini paket A1, startovali su u februaru. Izvođač radova na ovom delu projekta je kompanija “Tisen Krup”. Obim isporuke opreme, pre svega onog dela koji radi “Kolubara metal”, omogućio je početak montaže.

– U poslednje vreme intenziviran je prijem opreme, posebno od “Kolubare metal”, tako da se sukcesivno isporučuju delovi neophodni za montažu. Veći obim prijema opreme, pre svega transportnih mehanizama bagera, kao i elemenata donje gradnje, imali smo 18. marta, što je omogućilo da se proces montaže intenzivira – kaže Dobrivoje Stefanović, projekt-menadžer paketa A.

Isporuka opreme iz inostranstva odvija se u skladu sa planom. Najveći deo ove opreme čine elektro i mašinski delovi, dok se glavni deo čelične konstrukcije izrađuje u “Kolubari metal”. Jedan deo posla poveren je i domaćoj firmi “Lola Montavar”.

Što se tiče paketa A2 (četiri transportera sa trakom dužine pet kilometara i platforma za nošenje pogonskih stanica), beleži se znatan napredak u odnosu na prethodni period. Veliki deo opreme je stigao na  montažni plac, isporučena je cela trasa transportera, čelična konstrukcija prve pogonske stanice je u potpunosti pozicionirana i radi se zavarivanje. Istovremeno su počeli radovi na montaži druge pogonske stanice.

– U nastavku projekta postoji mogućnost da se iz fabirike “Goša”, koja radi glavnu čeličnu konstrukciju pogonskih stanica, vangabaritnim transportom dopreme veći komadi. Ako se posmatraju prethodni projekti u RB “Kolubara”, gde je stanica dopremana u manjim pozicijama, sadapraktično postoje ukrupnjene tri glavne pozicije pogonskih stanica, što smanjuje vreme potrebno za njihovu montažu na montažnom placu – objašnjava Stefanović.

Uporedo sa glavnom čeličnom konstrukcijom, pristiže oprema iz inostranstva: transportne trake, bubnjevi… Na montažnom placu nalaze se stotine članaka koji se sukcesivno montiraju, tako da su se stekli uslovi da se oni otpremaju na trasu budućeg transportera.

Krajem aprila očekuje se početak radova na elektromontaži na prvoj, a zatim i na drugoj pogonskoj stanici. Prema obećanju izvođača radova, kompanije “Kopeks”, ceo projekat bi trebalo da bude realizovan u skladu sa planom.

Kod odlagača, u okviru paketa A3 (izvođač “Sandvik”), postoji najveći napredak, i kroz isporuku opreme i kroz realizaciju planiranih aktivnosti. Donja gradnja je kompletno isporučena u novembru prošle godine, a nakon toga i čelična konstrukcija obrtne platforme, gusenični lanci i fremovi – nosači gusenica.

Veliki deo opreme je u završnoj fazi izrade, tako da se može reći da je praktično oko tri četvrtine projekta završeno. Prema očekivanjima i u skladu sa ugovorom, odlagač bi do kraja godine trebalo kompletno da bude primljen i pušten u rad.

Dobra dinamika

Kod napajanja koje čini paket A4, izvođač radova, domaća firma “Montprojekt”, prilagođava se dinamici kojom napreduju ostali delovi projekta. U septembru prošle godine počeli su građevinski radovi, geodetska ispitivanja terena i postavljanje oslonaca za portale. Postavljeni su temelji za portale, kao i sami portali, temelji za kontejner postrojenja, a uskoro se očekuje početak polaganja kablova, kao i isporuka kontejnera u koje će biti postavljena oprema.

Izvor; kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!