Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Poskupljenje električne...

Srbija: Poskupljenje električne energije i gasa podiže troškove grejanja za preko 30 odsto

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Toplane u Srbiji su zbog poskupljenja gasa prinuđene da povećaju cene grejanja, neke od njih 60 su to već uradile, a neke čekaju odobrenje na zahteve za korekcijom i za više od 30 odsto, rekli su danas Beti u toplanama.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

– Poskupeli su gas, struja, usluge, materijali, bili smo prinuđeni da povećamo cene grejanja. Fiksni deo cene je povećan sa 31,54 dinara na 35,90 dinara po kvadratu ili za 14 odsto, a varijabilni sa 5,70 dinara na 6,67 dinara po megavatu ili oko 17 odsto, ukupno cena je u proseku porasla 15,5 odsto – rekao je Petković.

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa za nju četri puta od prošle godine za ukupno skoro 50 odsto, i cene struje za 35 odsto, podigla cene grejanja od 1. avgusta, u proseku za 32,6 odsto.

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja. Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić rekao je da toplana koristi kao energent biomasu i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine.

On je rekao da je cena grejanja po kvadratu 106 dinara sa porezom na dodatu vrednost i da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno da se cene ne podižu.

– Sa opštinom smo dogovorili da ne povećavamo cene grejanja, pratimo kretanje cena, a ako bude trebalo dobićemo subvenciju lokalne samouprave – rekao je Roškić.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!