Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Pad profita...

Srbija: Pad profita NIS-a u prvom kvartalu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija NIS saopštila je danas da je u prvom kvartalu 2024. godine neto dobit 1,8 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje od 85 odsto, dok pokazatelj EBITDA za prvo tromesečje iznosi 10 milijardi dinara, što je 50 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu 2024. godine fokus NIS bio je na nastavku i povećanju obima investicionog ciklusa započetog prošle godine.

U razvojne projekte investirano je 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 odsto u odnosu na ulaganja realizovana u prvom kvartalu 2023. godine.

Fokus je bio i na planskom kapitalnom remontu u Rafineriji nafte Pančevo i obezbeđivanju dovoljnih zaliha goriva kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

Remontne aktivnosti, koje su započele krajem februara i trajale ceo mart, očekivano su uticale na operativne i finansijske rezultate NIS, pa je obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u prvom kvartalu 2024. godine iznosi 640.800 tona, dok je obim prometa 748.700 tona.

Dobri rezultati ostvareni su u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa gde je proizvedeno 289.500 uslovnih tona, što je blagi rast u odnosu na isti period 2023. godine.

Obračunate obaveze po osnovu javnih prihoda NIS grupe su 53,7 milijardi dinara, odnosno sedam odsto više nego u prvom tromesečju 2023. godine.

Kompanija je i u tekućoj godini nastavila realizaciju aktivnosti od koristi za zajednicu, pa je obeleženo 15 godina programa „Zajednici zajedno“, putem kog je u gradove i opštine u kojima kompanija posluje uloženo više od 1,7 milijardi dinara kroz različite društveno odgovorne projekte.

Počeo je i novi ciklus zapošljavanja mladih putem programa „NIS Energy“ i obavljena prva sezona studentske prakse NIS Akademija, tokom koje je NIS ugostio više od 60 studenata.

Do kraja godine prioritet NIS biće nastavak investicionog ciklusa, kao i poboljšanje operativnih i finansijskih rezultata, uz dosledno sprovođenje energetske tranzicije i projekata kojima se unapređuje zaštita životne sredine, navodi se u saopštenju, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Srbija: Niska rudna renta neće doneti norveški standard

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!