Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoSrbija: Nećemo dozvoliti...

Srbija: Nećemo dozvoliti otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra – ekološka udruženja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predstavnici ekoloških udruženja iz lozničkog kraja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Ne damo Jadar rekli su danas da neće dozvoliti vlasti i kompaniji Rio tinto otvaranje rudnika litijuma u okolini Loznice i poručili da Evropa može da eksploatiše taj mineral na svojoj teritoriji.

„Vlast i institucije Srbije su izgubili povrenje i ne mogu ga povratiti, bez obzira na moguće dodatne argumente o benefitima eksploatacije tog „kritičnog“ metala u okolini Loznice“, rekli su danas predstavnici tih udruženja za Betu, povodom izjave bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Gorana Svilanovića za Demostat da je srpski litijum među tri najvažnije teme u odnosima Zapadnog Balkana i EU.

Marija Alimpić iz Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu istakla je da ni lokalno stanovništvo, ni građani Srbije ne žele rudnike litijuma na svojoj teritoriji.

„Ovde, na teritoriji opštine Loznica, rudnika litijma neće biti, ne prestajemo da se borimo protiv kompanije Rio tinto koja je planirala da otvori taj rudnik u našem kraju. Podneli smo rekršajnu prijavu zbog toga što se Rio tinto reklamirao u domaćim lokalnim medijima iako je taj projekat ukinut. U toku je sudski proces, a mediji su prestali da reklamiraju tu kompaniju“, rekla je Alimpić.

Svilanović je rekao da je EU odlučila da u što većoj meri smanji zavisnost od Kine i Rusije i da zato u svom širem okruženju traži koje bi zemlje mogle da budu deo lanaca snadbevanja, između ostalog i kritičnim materijalima, među kojima je i litijum.

Vlada Srbije ukinula je u januaru 2022. godine Prostorni plan područja posebne namene u okolini Loznice za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, kao i odluku o formiranju Radne grupe za implementaciju tog projekta kompanije Rio tinto, čime su stavljeni van snage i pojedinačni akti doneti radi otvaranja rudnika litijuma.

Alimpić je rekla da je netačna informacija da je Rio tinto podeno šest tužbi protiv države Srbije. „Rio tinto se žalio na ukidanje više dozvola koje je dobio od srpskih vlasti da bi otvorio rudnik i u toku je sudski proces, a dve žalbe su odbačene u junu prošle godine“, rekla je Alimpić.

Vlast u Srbiji je, prema rečima predstavnika udruženja Ne damo Jadar Zlatka Kokanovića izgubila poverenje kada je Rio tinto pokušao da otvori rudnik litijuma i ne može ga povrtiti ni po koju cenu.

„Vlast, a kada kažem vlast, pod tim podrazumevam i sudstvo, radi u interesu investitora koji potplaćuju raznim donacijama kako bi se donosili zakoni u njihovom interesu“, rekao je Kokanović.

Naveo je i da bi otvaranje rudnika pričinilo ogromnu štetu ekologiji, a da se to videlo na samom početku istraživanja radi otvaranja rudnika jer je iz bušotina curila neka materija koja je uništavala svo rastinje koje nikne na toj zemlji.

„Gde god da je Rio tinto otvarao rudnik, ostavio je pustoš. Ako Evropi treba litijum i hoće da bude nezavisna od Rusije i Kine neka ga kopa u Nemačkoj gde ga ima više nego u Srbiji, ili neka ga traži u Finskoj, Francuskoj, Austriji“, rekao je Kokanović, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!