Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Koliko košta...

Srbija: Koliko košta gas iz Azerbejdžana?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da bude završena za koji dan, a taj gasovod u probni rad pušten do kraja meseca, piše Danas, ali i skreće pažnju da nije objavljeno po kojoj ceni Srbija uvozi gas iz Azerbejdžana.

Sredinom novembra ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović u Bakuu je potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024.

U Ministarstvu rudarstva i energetike nisu saopštili po kojoj će ceni Srbija kupovati azerbejdžanski gas.

U resornom ministarstvu tvrde da su „dogovoreni veoma povoljni uslovi za Srbiju kada je reč o snabdevanju gasom iz Azerbejdžana“.

„Ugovorena je primena tržišne cene koja će se određivati prema relevantnom TTF tržištu za trgovinu prirodnim gasom u Evropi, rečeno je Danasu u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali bez obelodanjivanja konkretne cifre.

S obzirom da Srbija spada u red zemalja koje ruski gas dobijaju, kako je precizirano potpisivanjem dugoročnog ugovora, po najpovoljnijim cenama a da nedostajuće količine „plavog energenta“, koje nisu predmet dogovora dve zemlje o snabdevanju, Srbija kupuje po ceni koja je takođe znatno niža nego ona na berzama sasvim je jasno da će azerbejdžanski gas Beograd koštati značajno skuplje nego što je slučaj sa ruskim, konstatuje Danas.

U Ministarstvu rudarstva i energetike objašnjavaju da je dogovoreno da Azerbejdžan potrošačima u našoj zemlji isporučuje najmanje 365 miliona kubnih metara gasa godišnje uz mogućnost nabavke do 400 miliona kubnih metara što, kako se naglašava, zavisi “od potreba Republike Srbije”.

Na pitanje zašto Srbija već sad ne dobavlja količine do milijardu kubnih metara azerbejdžanskog gasa već će to uslediti, kako je najavljeno, tek od 2026. godine, u Ministarstvu energetike ističu da „u ovom trenutku nema potrebe za uvozom većih količina gasa“.

„Aranžman koji je dogovoren s Azerbejdžanom je takav da odgovara obema stranama“, naveli su u resornom ministarstvu.

Međutim, domaća stručna javnost je sasvim drugačijeg mišljenja, o čemu je Danas već pisao, i tvrdi da Azerbejdžan u ovom trenutku nema dovoljno gasa za sve svoje kupce, te zbog toga ne može da obezbedi veće količine za Srbiju, kao i što je to, pored toga da je taj “plavi energent” skuplji od ruskog, glavni razlog što će ga naša zemlja iz Azerbejdžana uvoziti u relativno malim količinama na godišnjem nivou.

Naime, 400 miliona kubnih metara gasa je dovoljno za jedva četrdesetak dana potrošnje u Srbiji. 

Shodno tome, eksperti za energetiku ističu da azerbejdžanski gas ne može, bar ne u ovom trenutku, da bude konkurencija ruskom, kojim se inače potrošači u Srbiji u ovom trenutku jedino i snabdevaju.

Sa druge strane, stručna javnost smatra da je za našu zemlju veoma dobro što će Srbija već naredne godine dobiti još jednog snabdevača gasom, piše Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!