Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: General Electric...

Srbija: General Electric zeli da prodaje opremu privatnim i drzavnim energetskim kompanijam

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izvršni direktor Dženeral Elektrika za jugoistočnu Evropu Gaetano Masara izjavio je danas da je ta kompanija spremna da dodatno ulaže u Srbiju ukoliko zakonska regulativa bude izvesnija, kao i da su brojni projekti još uvek na čekanju zbog raznih birokratskih procedura.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je neizvesnost u donošenju zakonskih i podzakonskih akata do sada sprečavala Dženeral Elektrik da nastavi da traga za svojim partnerima u Srbiji.

Ako ta regulativa bude uskoro usvojena, Dženeral Elektrik će pokrenuti svoje investicije, odnosno nastaviti sa realizacijom svojih investicija i početi potragu za novim partnerima”, istakao je on.

Masara je rekao da ova kompanija dugo prisutna u Srbiji, naročito u oblasti zdravstvene zaštite i medicine, navodeći da je to kompanija koja ima godišnji obrt u iznosu od 160 milijardi dolara što je četiri BDP-a Srbije.

Dženeral Elektrik donosi snagu i prednosti“, rekao je on i istakao da se nada da će tu prednost doneti i Srbiji i regionu, ali da je za to potrebna stabilnost i predvidivost regulatornog okvira.

Želimo da stavimo sva naša tehnološka dostignuća i finansijsku strukturu na rasplaganje Srbiji”, ukazao je on.

Dženeral elektrik, kako je naveo, radi na bitnim projektima u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito u oblasti korišćenja energije vetra, zdravstvene zaštite i proizvodnje i eksploatacije nafte i gasa.

Što se tiče “fin in” tarifa, on je rekao da nivo koji postoji u Srbiji je fer i pristupačan i u smislu obima i u smislu kvota, što znači da su troškovi rada u toj oblasti prihvatljivi.

Govoreći o najavljenoj investiciji u vrednosti od milijardu evra za pogone snage 500 megavata iz energije vetra, Masara je rekao da će na ovaj način u Srbiji biti otvoreno 500 novih radnih mesta, a da će zemlja imati korist od nekoliko stotina miliona evra.

Svi ti projekti su trenutno na čekanju, zbog odobrenja i dozvola, priprema ugovora o nabavci električne energije, donošenja podzakonskih akata i priprema modela ugovora”, precizirao je on.

U Srbiji se, istakao je Masara, sprovode četiri veoma bitna investiciona projekta u oblasti zdravstvene zaštite, a to su rekonstrukcija 4 velika klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Mi možemo Srbiji na raspolaganje da stavimo našu tehnologiju, medicinsku opremu koja je verovatno najnaprednija i mrežu partnera sa kojima sarađujemo u tom sektoru”, rekao je on i dodao da je ova kompanija spremna da podrži Srbiju u izgradnji gasovoda i da ostvari saradnju sa NIS-om i Srbijagasom.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je rekao da je vidljivo da srpska vlada koristi šansu i pruža podršku svojim velikim firmama da sarađuju sa ozbiljnim američkim kompanijama u cilju očuvanja i stvaranja novih radnih mesta.

Premijer Vučić je obećao pomoć u realizaciji svih tih aktivnosti i nadam se da ćemo imati rezultata i u novim radnim mestima i u prodaji, rekao je on.

Izvor; RTV

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!