Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Sindikati EPS...

Srbija: Sindikati EPS – Potrebna realna cena struje, 15 odsto poskupljenja nedovoljno

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sindikati u sistemu Elektroprivrede Srbije ističu da je poskupljenje cene električne energije neophodno radi očuvanja sistema, da su solidarni sa Vladom Srbije ali i smatraju da je predlog povećanja od 15 odsto nedovoljan za sistem.

Predsednik sindikata “Kolubara” Miodrag Ranković rekao je Tanjugu da je najavljivano poskupljenje struje neophodno zbog sistema Kolubare i EPS i podvukao da je struja dugo bila socijalna kategorija u državi, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, potrebno je izaći sa realnom cenom, a 15 odsto poskupljenja nije dovoljno za sistem. “Nije dovoljno za sistem 15 odsto koliko se predlaže”, naglasio je Ranković, koji je ocenio da “ako Srbija želi da održi elektroprivredni sistem mora da poskupi struju”.

“Pitam se gde može da se uzme gorivo za džabe, da se koriste mobilni telefoni bez plaćanja, a niko se ne buni kada to poskupi. Verujem da pola ljudi plaća veći račun za telefon nego za struju, a kad god poskupljuje struja stvara se pompa. Mi već dve godine nismo poskupeli”, poručio je Ranković.

Ukazao je da, u poređenju sa Evropom, Srbija ima najnižu cenu, navodeći kao primer Grčku, zemlju u krizi, gde je cena struja iznad 13 centi.

Ranković je podsetio i da je Kolubara prošle godine bila suocena sa poplavama koje su nanele ogromnu štetu. Prema njegovim rečima, bio je poplavljen i najveći kop, a da bi se sve osposobilo, kako je dodao, potreban je novac.

Predsednik sindikata radnika EPS Milan Đorđević rekao je da se toliko dugo manipuliše u javnosti sa cenom električne energije da je to za sindikalce i zaposlene u EPS-u mučno.

“Mi radimo kao preduzeće koje ima zatvoreni ciklus. Mi smo sada prevazišli sami sebe. Imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja je bila socijalna kategorija. Mi održavamo socijalni mir”, objasnio je Đorđević.

Đorđević je istakao da “socijalna” cena treba da važi za važne ustanove kao što su bolnice, porodilišta i slično, a ne za privatnike.

“Zamolio sam već odavno da se podigne cena struje jer bi u suprotnom imali paukovu mrežu i moraćemo da se zatvorimo. Za nas kao građane električna energija je uvek skupa kada se plaća, ali mi kao radnici EPS-a ne možemo da održimo sistem sa ovom cenom”, naglasio je Đorđević.

Đorđević je istakao da EPS ne može, sa aktuelnom cenom, da nabavlja potrebne delove, proizvede potrebnu količinu energije, i sanira štete od poplava.

I pored toga, kako je naglasio, EPS je uspeo da premosti godinu dana bez ijednog minuta restrikcija, iako je šteta ogromna.

“Uspeli smo da saniramo kop “Tamnava- Zapadno polje” i vratimo proizvodnju Kolubare na 85 odsto, i uspeli smo da održimo ceo sistem, a poplave su bile u Obrenovcu, Kostolcu, Đerdapu, koje su važan deo sistema”, objasnio je Đorđević.

Apelovao na građane da shvate da je nužno poskupljenje električne energije radi njihove bezbednosti, a ne radi nameta.

“Pošteni građani i oni najsiromašniji su najredovnije platiše električne energije. Firme i oni koji su se obogatili proteklih godina ne plaćaju struju, a mi tražimo od vlade da takvima seče struju i traži da plate. Poštenim građanima poskupljenje će biti osiguranje da će uvek imati električne energije”, poručio je Đorđević.

Izvor; RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!