Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EPS je...

Srbija: EPS je od izvoza električne energije zaradio 80 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Povećanje cene struje u ovoj godini nije predviđeno i za to postoje ozbiljni argumenti, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

“Planom poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2016. godinu nije predviđeno povećanje cene električne energije u ovom momentu iako je ona najniža u Evropi. Za to postoje dva razloga i nadam se da neće biti povećanja cene struje”, rekao je on u razgovoru sa novinarima.

Grčić je naveo da je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara, a bio je planiran gubitak od 21,5 milijardi.

“Drugo, cena struje na tržištu nikada nije bila niža. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, a kako će se situacija odvijati na tržištu, niko ne može predvideti”, rekao je Grčić.

Upitan da li su to dovoljni argumenti za MMF, on je rekao da smatra da su to ozbiljni i dovoljni argumenti. On je naveo i da EPS od 2000. godine nije uzeo ni dinar iz državnog budžeta i da se finansira iz sopstvenih sredstava, prihodima od prodaje onoga što proizvodi.

Takođe je rekao da je obezbeđen kontinuirani proces proizvodenje. Grčić je kazao da je pred EPS-om mnogo izazova u funkcionisanju i da je neophodno da se preduzećem upravlja sa punom pažnjom i velikom posvećenošću.

Govoreći o restrukturiranju i korporativizaciji, on je kazao da je to proces koji ne traje jedan dan ili jedan mesec, već će trajati duži period i koji treba da donese korist kako EPS-u, tako i Srbiji i građanima.

“Nastavljamo da sprovodimo odluke i smernice Vlade Srbije, ali i MMF-a u tom pravcu, jer je ova Vlada prva koja ima političku volju da se reorganizuje ogroman sistem kao što je EPS”, rekao je Grčić.

On je kazao da je bivši direktor EPS-a Alekandar Obradović uz podršku i smernice Vlade Srbije uradio pozitivne stvari na organizaciji i centralizaciji kompanije. Kako je kazao, započet je proces korporativnog upravljanja, a to je kako je ocenio, važan i dobar proces.

“Ipak, sa nekim viđenjima se ne slažem i to ćemo u narednom periodu promeniti”, rekao je Grčić.

On je kazao da se u drugoj fazi reorganizacije jasnije vide pojedini propusti koji su napravljeni i već se radi na ispravljanju grešaka. Grčić je naveo da se u velikoj meri radi na otklanjaju preklapanja u organizaciji održavanja u ODS i tehničkim centrima.

On je kazao da je jedna od zamerki koje je imao odnosila na to što je mnogo novca izdvajano za konsultante. V.D. direktora EPS-a smatra da se tu mogu načiniti uštede i da se sada radi analiza gde se sve mogu napraviti uštede.

Kako je kazao, biće zadržane samo konsultantske usluge koje su predviđene u okviru saradnje sa MMF, Svetskom bankom i drugim međunarodnim institucijama, ali izvesno sa smanjenom vrednošću.

“Deo novca od ukinutih usluga biće namenjen za poboljšanje uslova rada i nabavku opreme za bezbednost i zaštitu na radu”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ključne uštede su planirane i u centralizovanim nabavkama, u poslovnim procesima kao što je smanjenje netehničkih gubitaka u distribuciji (ODS).

On je naveo podatak da su u poslednja četiri meseca načinjene uštede od 1, 5 milijardi kroz centralizavane javne nabavke. Grčić je najavio i da će se raditi na sprečavanju krađe električne energije, što kako je kazao može da donese pozitivne efekte.

Krađa nafte je kako je kazao, svedena na zanemarljiv procenat, a mora se raditi i na sprečavanju krađa struje. Uštede će, po tom osnovu, kako je kazao, iznositi više milijardi dinara.

“To je težak posao i trudićemo se da to svedemo na zanemarljivu meru jer je činjenica da krađe struje postoje i da se moraju sprečiti”, rekao je Grčić.

Jedan od najvažnijih ciljeva je i povećanje naplate i po tom osnovu planirano je povećanje prihoda EPS-a za oko četiri milijarde dinara u 2016. godini, istakao je Grčić.

Prema njegovim recicma, EPS je od izvoza električne energije zaradio 80 miliona evra.

Istakao je da očekuje da će boljim rezultatima doprineti i investicije u revitalizacije i optimizaciju rada blokova, kao i unapređenje energetske efikasnosti i započinjanje investicionih projekata.

On je pohvalio zaposlene u “Kolubari” ističući da bi se teško bez predanosti i njihovog zalaganja uspelo u tome da se u rekordnom roku ispumpa voda iz poplavljenih kopova i vrati nivo proizvodnje na nivo pre katastrofe.

“Time smo takođe uštedeli 6,5 milijardi dinara”, rekao je.

Upitan da li će se prijaviti na konkurs za izbor direktora EPS-a Grčić je odgovorio da nije o tome razmišljao i da mu je sada prioritet siguran i nesmetan proces proizvodnje električne energije.

“U obavezi sam da se bavim firmom, i koliko god bio na ovom mestu, ako budem procenio da sam uspeo da napravim pomak koji je vidljiv onda ću odlučiti”, rekao je Grčić.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!